Bancherii au scumpit creditele, dar plătesc mai mult și la depozite

a

Dobânzile medii la creditele şi depozitele noi au crescut cu 0,6 şi respectiv 0,4 puncte procentuale în luna ianuarie pe fondul majorării ratei de refinanțare cu 10 puncte procentuale în doar trei luni la 13,5%, anual.

Astfel, dobânda medie la un credit în lei a urcat luna trecută la 11,60% pe an, iar cea a unui depozit la termen la 6,92%, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Creditele acordate cu termene de la 2 până la 5 ani au continuat să rămână cele mai atractive, ponderea lor constituind 37.13 la sută în ianuarie 2015 din volumul total al creditelor în moneda naţională și au fost acordate în medie cu o rată de 11.96 la sută (în creştere cu 0.61 puncte procentuale faţă de luna anterioară).

Cea mai mare parte a creditelor noi acordate în moneda naţională le-a revenit creditelor acordate cu o rată medie de 11.19 la sută persoanelor juridice, care au deţinut 76.5 la sută din volumul total creditelor acordate în moneda naţională.

În ceea ce privește plasamentele bancare în monedă națională, depunerile cu termen de la 6 până la 12 luni, care au fost atrase la o rată medie a dobânzii de 9.01 la sută, în luna de raportare au rămas cele mai atractive constituind 34.3 la sută din totalul depozitelor atrase la termen în moneda naţională.

Ponderea depozitelor atrase la termen în moneda naţională de la persoanele fizice a constituit în perioada respectivă 63.4 la sută din totalul depozitelor atrase la termen în moneda naţională, majorându-se cu 5.4 puncte procentuale faţă de luna precedentă.

You may also like

Comments are closed.

By