Avertisment: Rusia ar putea încerca să destabilizeze Ţările Baltice

Vladimir Putin

Există un „pericol real şi prezent” ca Rusia să încerce să destabilizeze Ţările Baltice – Letonia, Lituania şi Estonia -, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, declarându-se îngrijorat de „presiunea” exercitată asupra acestora de preşedintele rus Vladimir Putin, notează mediafax.ro.

„Sunt îngrijorat în legătură cu Putin”, le-a spus Fallon jurnaliştilor de la The Times şi Daily Telegraph în timpul unui zbor către Sierra Leone, unde trupele britanice contribuie la lupta împotriva epidemiei de Ebola. „Sunt îngrijorat de presiunea lui asupra Ţărilor Baltice, de modul în care testează NATO”, a precizat el.

Fallon a declarat, de asemenea, că NATO trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei „indiferent ce formă va lua aceasta”. „NATO se pregăteşte”, a adăugat el, citat de BBC News Online.

Fallon a afirmat că Rusia ar putea folosi tactici ca cele pe care susţine el că le-a folosit pentru anexarea Crimeei şi în actualul conflict ucrainean. Rusia neagă că îi ajută pe separatiştii proruşi, deşi a fost acuzată în mod repetat că trimite arme şi trupe şi că foloseşte propaganda pentru a spori tensiunile.

Fallon susţine însă că situaţia nu este un nou Război Rece, ba dimpotrivă este „destul de fierbinte”. „Ai tancuri şi blindate care se plimbă la graniţa ucraineană şi ai un grănicer eston capturat şi care încă nu s-a întors”, a declarat el. „Când ai avioane pilotate deasupra Canalului Mânecii, când ai submarine în Marea Nordului, mi se pare că situaţia se încălzeşte”, a precizat el.

Ministerul britanic de Externe a publicat, miercuri, fotografii cu un nou sistem de rachete ruseşti Panţîr-S1, precizând că imaginile au fost făcute în estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare între armata ucraineană şi rebelii proruşi, relatează BBC News Online.

You may also like

Comments are closed.

By