Asigurările lui Gaburici și Draguțanu, un balon de săpun. Leul și-a reluat deprecierea

a

La începutul săptămânii curente proaspătul premier Chiril Gaburici dădea asigurări că turbulențele de pe piața valutară au fost rezolvate, iar leul dădea semne de înviorare. Se pare însă că declarațiile lui Gaburici nu au fost decât un balon de săpun în condițiile în care leul și-a reluat deprecierea.

Banca Națională a Moldovei a afișat pentru mâine un curs oficial de 18,04 lei pentru un dolar și de 20,47 lei pentru un euro cu 1,5% mai mult pentru moneda americană și cu 1,1% mai mult față de euro.

Deprecierea la casele de schimb a început încă ieri, deși potrivit cursului oficial leul se apreciase cu 5,6% față de dolar și euro, băncile afișau un curs mai mare cu circa 14% pentru cele două monede.

Ieri, în urma întâlnirii cu președinții băncilor, premierul Chiril Gaburici declara că deprecierea leului se datorează anumitor speculații de pe piață. „Speculațiile din partea sistemului bancar și a cetățenilor, creând la un moment dat o lipsă de valută pe piață, fapt ce a dus la deprecierea masivă a monedei naționale”, spunea Gaburici.

Săptămâna trecută leul moldovenesc a atins cote nemaiîntâlnite, cursul oficial afișat de BNM pentru un dolar american și euro a depășit 20 de lei, iar unele case de schimb valutar cumpărau euro chiar și cu 30 de lei, iar guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara la fel că vina pentru deprecierea leului aparține populației și agenților economici, care s-au avântat la casele de schimb valutar să cumpere dolari și euro.

You may also like

Comments are closed.

By