Vremuri tulburi pentru Moldova. Creditarea s-a prăbușit cu 86%

loan

Deprecierea considerabilă a leului moldovenesc față de dolar și euro dă primele semne că economia Republicii Moldova intră în vremuri tulburi. Soldul total al creditelor acordate de băncile comerciale businessului și populației au însumat 3,028 miliarde de lei cu 86% mai puțin în decembrie 2014 față de luna precedentă.

Datele Băncii Naționale a Moldovei relevă că împrumuturile în lei s-au comprimat cu 82%, la 2 miliarde în decembrie, iar reducerea a fost influențată de business care s-a creditat de la bănci cu doar 1,5 miliarde lei (-85,6% față de noiembrie), în timp ce împrumuturile pentru populație s-au majorat cu 25%, la 453 mil. de lei. Creșterea fiind determinată de creditele de consum, care au plusat cu 22%, la 257 mil. de lei.

Aceeași situație se atestă și la creditele în valută. În decembrie anul trecut soldul acestora s-a redus cu 90%, la 979,8 mil. de lei.

Pe fundalul prăbușirii soldului creditelor, acestea au devenit și mai scumpe. Rata medie a dobânzii la creditele acordate în lei în decembrie a constituit 10,95% cu 1,1 puncte procentuale mai mult comparativ cu noiembrie. Scumpirea se datorează  majorării ratei de bază de BNM cu trei puncte procentuale, la 6,5% pe fundalul așteptărilor inflaționiste mai mari ca urmare a deprecierii leului. Pe de altă parte rata medie a dobânzii la împrumuturile în valută s-a redus cu 0,46 puncte procentuale, la 7,72%

În ceea ce privește economisirile tabloul a rămas practic neschimbat în luna decembrie 2014 față de noiembrie. Volumul total al depozitelor constituind 3,5 miliarde de lei. Ponderea cea mai mare au avut-o plasamente în valută națională  – 51,4% din totalul de 3,5 miliarde de lei. În decembrie băncile au plătit bonificații mai mari cu aproape un punct procentual  – 6,47% pentru depozitele în lei, în timp ce pentru economiile în valută dobânda a fost de 3,98%.

You may also like

Comments are closed.

By