(VIDEO) Încă un spectacol regizat la Curtea de Apel: Cornel Moraru rămâne în arest încă 30 de zile

ggg

Şedinţele de judecată la Curtea de Apel Chişinău pe cazul lui Cornel Moraru sunt spectacole bine regizate din timp, iar cea de astăzi nu a fost o excepţie. Instanţa de judecată a respins recursul avocaţilor privind anularea prelungirii mandatului de arest a deţinutului politic Cornel Moraru în pofida faptului că procurorul nu a prezentat nicio probă. Astfel, decizia Judecătoriei Centru din 9 ianuarie rămâne în vigoare, iar Moraru rămâne întemniţat încă 30 de zile.

Tânărul activist al partidului „PATRIA” din raionul Edineţ este învinuit că ar fi încercat să organizeze dezordini în masă în baza unei simple convorbiri telefonice. Argumentele aduse de avocaţi că este un caz fără precedent în practica internaţională nu au fost luate în consideraţie de judecători. Potrivit avocaţilor, în astfel de situaţii, în care singura probă în dosar este doar o discuţie telefonică, arestul este o ilegalitate.

„Cu părere de rău, argumentele noastre juridice nu au fost luate în calcul nici de această dată. În ţara noastră se încalcă Constituţia şi alte legi, iar nimeni nu este tras la răspundere pentru asta. Cu părere de rău, nu mai putem ataca aceasta decizie pentru că este irevocabilă. Este un dosar care nu are nici un temei juridic, iar acest tânăr se află ilegal în arest. În acest caz, din punct de vedere juridic omul nu trebuie să afle în arest nicio zi, nicio secundă, de aceea rămâne pe conştiinţa judecătorilor care au emis această decizie. Este o influenţă politica asupra acestui dosar. Procurorul nu instrumentează cazul obiectiv, nu are probe şi nu respectă procedura.”

„Ne vom adresa la CEDO cu siguranţă. O vom face nu doar din punct de vedere juridic dar şi civic, pentru demnitate, pentru legalitate. Asta este unica speranţă ca să nu mai existe un al doilea Cornel Moraru. Problema acestui tânăr a depăşit deja criteriul îngust, cu toate că el trăieşte acum o dramă personală. În locul lui stă o ţară întreagă, pentru că fiecare dintre noi riscă să aibă un dosar penal în cazul în care nu convine puterii. În cazul lui Cornel Moraru toată urmărirea penală şi cele două mandate de arest sunt o absurditate, o chestie care nu trebuie să se întâmple într-un stat de drept, fapt ce va aduce la condamnarea Moldovei la CEDO, ceea ce va aduce încasări substanţiale lui Cornel Moraru şi pierderi statului nostru, ce este foarte trist. Nu există nicio probă , dosarul este o comandă politică, Cornel este ostaticul ambiţiilor unei persoane de la guvernare, care s-a considerat ameninţat de acest partid. Cornel nu a comis nicio ilegalitate, el este un activist civic care şi-a manifestat paşnic opinia. Distanţa de la Cornel până la adevăratele motive pentru care a fost arestat este foarte mare.” – a declarat avocatul Ana Ursachi.

Decizia Curţii de Apel nu a fost o surpriză nici pentru deţinutul politic Cornel Moraru, care se află în arest din data de 13 decembrie.

“Am rămas în arest pentru că suntem în Moldova, unde, cu părere de rău, aşa e justiţia – controlată de putere. Este o comandă politică. Când a fost la mine şi mi-a înaintat demersul, procurorul Bunica a recunoscut că este vorba despre o comandă politică şi că el nu poate face nimic, el a spus că dacă nu se va ocupa el de dosar se va ocupa altcineva, iar el va fi concediat sută la sută. Acestea sunt cuvintele lui. Evident că vom lupta până la capăt.” – a declarat deţinutul politic Cornel Moraru.

You may also like

Comments are closed.

By