Vestmoldtransgaz a primit licenţă. Moldovenii de la Ungheni îşi pregătesc aragazele pentru combustibilul românesc

a

Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis astăzi, 6 ianuarie, o hotărâre prin care a decis să elibereze, la cerere, întreprinderii de stat  ”Vestmoldtransgaz” o licență pentru transportul gazelor naturale. ”Vestmoldtransgaz” va presta, în baza licenței primite, serviciul de transport al gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iași – Chișinău pe care îl gestionează. 

Licența respectivă a fost acordată pe un termen de 25 de ani. ”Vestmoldtransgaz” este a doua întreprindere din Republica Moldova care deține licență pentru transportul gazelor naturale.

Întreprinderea de stat ”Vestmoldtransgaz” a fost creată în temeiul unei hotărâri de Guvern în iunie 2014. Ea are sarcina de a asigura întreținerea segmentului de gazoduct Iași – Chișinău de pe teritoriul Republicii Moldova și a stației de măsurare a gazelor, precum și de a efectua la necesitate reparația capitală a acestor active.

Construcția gazoductului Iași – Chișinău cu o lungime de 44 km a fost finalizată în august 2014 și a costat  26 mil. Euro.

La 22 decembrie, anul trecut compania moldovenească Energocom a semnat contractul de import al gazelor din România cu compania austriacă OMV Petrom Gaz. ,,Contractul este flexibil. În fiecare lună se poate face comandă pentru luna viitoare prin semnarea unor anexe. În al doilea sau al treilea trimestru al anului 2015 vom începe construcția conductei de gaz de la Ungheni spre Chișinău și atunci capacitățile vor fi altele. Atunci vom vorbi despre alte cantități și vom discuta poate și despre alte prețuri”,  a declara Andrian Candu, ministrul Economiei în exerciţiu.

Preţul gazului livrat din România este de 1010 RON per mia de metri cubi, valoarea în dolari fiind de 276,6 conform cursului valutar de astăzi.

În prezent Republica Molodva cumpără gaz de la compania rusească Gazprom la un preţ de 370 dolari SUA pe mia de metri cubi, iar în primul trimestru din 2015 preţul s-ar putea reduce la 310 dolari ca urmare a prăbuşiri preţului petroului la bursele internaţionale.

You may also like

Comments are closed.

By