VALERIU MANEA: Recuperarea Transnistriei cu mâinile Ucrainei

Varnita RMN Bender 3

MOTO: Până cand va veni ziua de maine,

nu vei ști cât de bine a fost astăzi

Odesa în flăcari în 1942, în 2015 – Odesa în explozii.

Într-o lună câteva explozii, în echivalent de TNT nu mai mult de 200 grame, care au provocat pagube minore și au avut mai mult un efect propagandistic. Pentru ce? Rezistenta antiucraineana? Nu are sens, oricum nu face podul cu Crimea ocupată. Luptatorii lui Putin? Ei nu pot hrăni două regiuni de lângă frontiera rusă, iar Odesa-i mult mai departe.

Dar ce va fi dacă în investigarea cazului vor apărea dovezi a implicării contingentului rus dislocat în Transnistria? Și ele sunt reale și, cel mai important, credibile. La un moment dat, SBU va prezenta probele: explozibil, muniții, arme de la Colbasna.

Decizia politică a va fi simplă – eliminarea surselor de aprovizionare.

În principiu, Republica Moldova primește o șansă unică de a rezolva, fără implicare, un conflict care durează de peste 25 de ani.

Astfel, sub pretextul lichidării sursei de instabilitate, forțele armate ucrainene ar putea prelua controlul asupra depozitelor de la Colbasna. Ar trebui în mod normal să existe măcar un acord din partea Parlamentului Republicii Moldova, sau al președintelui Timofti, însă acesta poate veni și ulterior, ca o constatare. Oricum nici armata, nici clasa politică moldovenească nu pot rezolva conflictul transnistrean, de ce să nu scoți castanele din foc cu manile ucrainenilor ?

Clasa politica are valori și principii, armata nu are suficienți generali și colonei (cred că generali avem mai mult de 100, iar colonei avem deja mii). Nu are cine lupta pentru că sunt ocupați cu croiala uniformelor și epoleților.

Teoretic, situația se poate schimba rapid – două-trei batalioane ucrainene pot prelua controlul depozitului de la Colbasna, dezarmând paza pe ambele perimetre, transnistrean- exterior și cel rusesc-interior. În sud preiau centrala termoelectrică de la Cuciurgan, pentru menținerea alimentării cu energie electrică a regiunii, iar alte două-trei batalioane trec sub control unitățile militare din Tiraspol și podurile peste Nistru. Chișinăul are grijă de Tighina.

Sună ireal, dar cu un an în urmă părea ireală și anexarea Crimeii de către Rusia.

6 ianuarie 2015. Nieuwpoort, Belgia.
Valeriu Manea,
corespondent special Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By