Ursu aruncă bomba în BNM-ul lui Drăguțanu. Problema fluctuațiilor valutare vine de pe intern

a

Tensiunea pe piața valutară crește de la o zi la alta ca urmare a deprecierii leului față de dolarul american, iar scumpirile vor fi inevitabile și vor afecta puterea de cumpărare a moldovenilor. Pentru astăzi BNM a afișat un curs oficial 16,66 lei pentru un dolar american și de 19,48 lei pentru un euro.

Președintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu e de părere că tendințele de depreciere a leului sunt periculoase pentru economia națională. Acest lucru va duce la creșterea prețurilor la serviciile comunale, ceea ce va afecta agenții economici și populația țării.

“Se vorbeşte de factorii externi, de ceea ce se întâmplă în Federaţia Rusă cu rubla rusă, cu fluctuaţiile dintre dolar şi euro. Într-adevăr, există premise internaţionale de a influenţa piaţa valutară din Republica Moldova, pentru că avem şi noi nişte relaţii economice internaţionale, fie de export, fie de import cu piaţa internaţională, cu Uniunea Europeană, cu Federaţia Rusă. Dar nu trebuie să mizăm numai pe această explicaţie, grosul problemei totuşi este în Republica Moldova, pe piaţa internă”, a declarat Dumitru Ursu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Președintele Ligii Bancherilor susține că deși există presiuni din partea pieței americane pe paritatea dolar/euro avem o ţară vecină, membră a Uniunii Europene, România, este un curs stabil şi probabil cel mai stabil din regiune, cursul leu românesc-dolar sau euro.

“Instituţiile din România responsabile de piaţa valutară, piaţa monetară îşi fac cu brio meseria”, a precizat Ursu, care a adăugat că pârghiile de influențare a pieței valutare moldovenești se află la BNM.

La începutul săptămânii curente Lucia Hadârcă, directorul Departamentului Operaţiuni Valutare BNM susținea că banca centrală nu va interveni pentru stabilizarea cursului în condițiile în care în perioada sărbătorilor de iarnă populația a vândut masiv valută.

„Pentru a suplini cererea de valută BNM a intervenit pe piață când a fost nevoie or, de la începutul anului curent BNM nu a operat intervenții în condițiile în care în perioada sărbătorilor de iarnă populația a vândut masiv valută”, spunea Hadârcă.

You may also like

Comments are closed.

By