Ucraina a STINS LUMINA pentru Moldova

a

Ucraina a stopat temporar livrările de curent electric către Belarus și Republica Moldova. Exportul de energie a fost stopat pentru acoperirea cererii pe intern și a evita posibile deconectări ale energiei electrice ale consumatorilor ucraineni, anunță Ministerul Energeticii de la Kiev.

“Exporturile au fost stopate pentru a menține balanța dintre energia utilizată  și puterea furnizată și pentru a evita posibile deconectări ale consumatorilor”, se mai spune în mesajul Ministerului Energeticii ucrainean.

Decizia de suspendare temporară a livrărilor de energie electrică pentru Republica Moldova și Belarus a fost luată la 29 septembrie anul trecut, iar la acea dată exporturile de energie către Moldova au fost reduse cu 50%.

Anterior, Iurii Prodan, ex-ministrul Energeticii susținea că întreruperea livrărilor de curent electric către Republica Moldova ar putea  lăsa pe întuneric regiunea Odesa în condițiile în care sistemele energetice sunt interconectate.

Ca urmare a situației create autoritățile de la Chișinău susțin că Republica Moldova nu va avea probleme cu aprovizionarea cu curentul electric după ce CERS Moldovenească, controlată de gigantul rus RAO EES  și-a sporit livrările de energie cu până la 80% din necesarul țării.

În context, șantajul Rusiei prin intermediul Tiraspolului nu întârziat să apară, iar la sfârșitul anului trecut autoritățile separatiste acuzau Chișinăul că ar fi apelat la niște scheme netransparente pentru a plăti pentru energia electrică livrată de Centrala Termoenergetică de la Cuciurgan, provocându-le astfel pierderi de sute de milioane de lei. Așa-zisul serviciu pentru energie al Transnistriei este nemulțumit de faptul că Chișinăul achită în lei energia electrică procurată, iar valuta noastră națională s-a devalorizat esențial, în ultima perioadă, față de dolar.

Ex-premierul și actualul om de afaceri, Ion Sturza declara săptămâna trecută că securitatea energetică a Republicii Moldova este vulnerabilă și că este nevoie de construcția cât mai urgentă a liniilor de interconectare cu România.

You may also like

Comments are closed.

By