Șevciuk cu mâna întinsă la Putin după bani

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autoritățile de la Tiraspol intenționează să ceară de la Guvernul Federației Ruse un ajutor financiar de 100 mil. euro pentru acoperirea plăților sociale acordate populației, scrie publicația rusească Nezavisemaia Gazeta.

O delegație din Transnistria discută astăzi la Moscova situația republica nerecunoscută ca urmare a deprecierii rublei rusești.

Pretinsele autorități ale enclavei nu mai au bani pentru achitarea pensiilor și să asigure finanțarea programelor sociale, despre acest lucru anunța recent liderul Evghenii Șevciuk.

Potrivit spuselor lui, economia din Transnistria a fost afectată de deprecierea rublei rusești, iar redresarea situației nu se prevede. Fondul de pensii al regiunii este asigurat de buget în proporție de 60%, restul banilor sunt luați sub formă de credite.

Publicația rusească publică și opinia politologului de la Tiraspol, Andrei Safonov, care explică înrăutățirea situației din regiune prin deprecierea rublei rusești, dar și ca urmare administrării ineficiente a Guvernului de la Tiraspol.

Expertul susține că depășirea situației dificile din Transnistria poate fi depășită prin schimbarea Guvernului, dar și privatizarea întreprinderilor de sta cum ar fi centrala electrică de la Dubăsari. De asemenea, Safonov e de părere că fără ajutorul Rusiei, regiunea nu-și poate rezolva problema.

Federaţia Rusă acordă ajutor financiar anual Transnistriei în sumă de circa 800 mil. USD. Banii, în mare parte sunt destinaţi suplimentării pensiilor transnistrenilor, pentru asigurarea cu hrană a copiilor din grădinițe și din școli, dar și pentru acordarea unor credite preferențiale în agricultură.

Centrul Analitic Expert Grup susţinea într-o analiză de la sfârşitul anului 2014 că 2015 pentru Transnistria urmează a fi mult mai dificil comparativ cu cel precedent, fiind anticipată o recesiune economică de circa 3%-5%. Cauza este că factorii care au atenuat șocurile negative și au permis menținerea economiei transnistrene pe linia de plutire în 2014 urmează să se disipeze în 2015.

În același timp, o serie de riscuri persistă. Astfel, dificultățile economice din Ucraina și Federația Rusă, în paralel cu recuperarea lentă a economiei UE urmează să submineze cererea externă și eforturile autorităților de a se reorienta de la piața occidentală la cea estică. Împreună cu deprecierea rublei rusești, aceasta urmează să afecteze și bunăstarea familiilor migranților.

Totodată, politica bugetară mult mai austeră anticipată pentru anul 2015, în paralel cu posibilele majorări ale tarifelor la serviciile comunale și rețineri salariale din sectorul bugetar urmează să influențeze negativ și cererea internă. Pe fondul reducerii anticipate a consumului și exporturilor, nici investițiile nu prezintă perspective favorabile

 

 

You may also like

Comments are closed.

By