Semne bune anul are! Se scumpește curentul electric

a

Energia electrică pentru consumatorii finali s-ar putea scumpi în condițiile în care furnizorul Gas Natural Fenosa a depus o solicitare la ANRE pentru ajustarea tarifelor la curent.

“Furnizorul de energie electrică a depus o cerere la agenție pentru ajustarea tarilor invocând majorarea costurilor pentru distribuția curentului electric”, a explicat Anatol Barbei, șeful serviciului de presă de la ANRE.

ANRE urmează să analizeze cererea Gas Natural Fenosa, iar săptămâna viitoare se va pronunța vizavi de solicitarea furnizaorului de curent electric.

Deocamdată nu se cunoaște cu cât vrea Gas Natural Fenosa să majoreze prețul energiei electrice, dar experții susțin că ar fi vorba de o majorare de circa 10-15 bani pe kw/oră.

În prezent, prețul unui kw/oră plătit de consumatorii casnici pentru energia alectrică este de 1,58 de lei, iar ultima dată tariful a fost revizuit la 11 mai 2012 când prețurile la energie au crescut cu 6,8%. Prețul de atunci a fost calculat la un curs de 11,83 lei pentru un dolar or, din ianuarie 2014 până în ianuarie 2015 leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 20% față de doalarul american.

Republica Moldova importă energie electrică de la Power Trade din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan, dar în prezent Ucraina și-a sistat livrările către țara noastră pentru acoperirea necesităților proprii. Restul 25% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova este asigurat din producția proprie.

Prețul plătit de Moldova pentru energia electrică de la Cuciurgan este de 6,8 cenţi SUA pentru un kilowatt-oră, mai mic decât cel din ultimii doi ani, de 6,9 cenţi.

You may also like

Comments are closed.

By