24.2 C
Chișinău
Saturday, July 24, 2021

Se ÎNCHIDE SUPAPA. Prăbușirea rublei rusești înghite remitențele gasterbaiterilor moldoveni

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Nouă state ex-sovietice inclusiv Republica Moldova vor avea de suferit de pe urma devalorizării rublei rusești, potrivit publicației britanice The Guardian.

Astfel, în urma deprecierii rublei rusești migranții celor nouă state vor pierde circa 10 miliarde de lei, iar cei mai mult vor avea de suferit cei din Tadjikistan unde transferurile din Rusia au pondere de 42,1% în totalul remiterilor, Kârgâstan – 31,5%, Republica Moldova – 25% și Armenia – 21%.

Deprecierea rublei va avea un impact nesemnificativ asupra economiilor țărilor Baltice, iar economiile statelor care depind de remitențe vor scădea dramtic.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, remitențele din Rusia ajută cu 25,1% la formarea PIB-ului din Tadjikistan, cu 25,1% a celui din Kârgâstan -24,8%, Uzbekistan – 11,7%, Republica Moldova – 9,3%, Armenia – 9,1%, Georgia -4,5%, Ucraina – 2,3% și Azerbaidjan – 1,3%.

Potrivit ultimelor date ale Băncii Centrale de la Moscova volumul transferurilor din Federația Rusia în Republica Moldova a constituit 966 mil. USD în nouă luni din 2014 față de 1,5 miliarde USD în nouă luni ale anului 2013.

În Rusia, potrivit statisticilor muncesc circa 550.000 de migranți din Republica Moldova. Potrivit părții ruse, însă, numărul muncitorilor moldoveni în Rusia depășește 700 de mii de oameni.

În prezent Rusia a înăsprit regulile pentru migranți, iar potrivit ultimelor modificări aprobate de Duma de la Moscova, migranții care au încălcat termenul legal de ședere în Rusia vor primi interdicție pentru zece ani de a intra pe teritoriul țării.

Experții susțin că Republica Moldova riscă să fie aruncată în recesiune dacă Federația Rusă va recurge la deportările masive ale migranților moldoveni.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că cele mai multe remitențe provin din Federația Rusă – 70%.  După volumul transferurilor Rusia este urmată de Italia – 9.3 la sută, din Israel – 6.3 la sută, din SUA – 4.8 la sută, din Franţa – 1.3 la sută.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img