22.2 C
Chișinău
Monday, June 21, 2021

Sărăcesc milionarii//ASCOM-ul lui Stati nu mai este mare contribuabil

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a aprobat lista companiilor ce au statutul de mari contribuabi. Din listă fac parte 450 de companii, iar 80% dintre acestea sunt concentrate în Chişinău.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat în Republica Moldova sunt 450 contribuabili mari dintre care 359 sunt în municipiul Chișinău, 23 întreprinderi din Bălţi şi de la 1 la 11 companii în 26 raioanele țării, dintre care cele mai multe – 13 sunt în Ialoveni. Iar în șase raioane din țară, Basarabeasca, Criuleni, Dubăsari, Glodeni, Leova, Şoldăneşti, Taraclia, nu a fost înregistrat nici un contribuabil important.  Printre aceștia se numără operatorul de telefonie mobilă Orange, Moldcell, compania de construcții Glorinal, Moldovagaz, Oriflame, Mileștii Mici, Lafarge Ciment, Loteria Moldovei, Le Bridge Corporation, Vismos, Orhei-Vit.

În lista marilor contribuabili au fost incluse 14 bănci, iar faţă de anul trecut a suferit modificări în condiţiile în care din lista cotribuabilor mari a fost exclusă compania ASCOM, controlată de milionarul Anatol Stati şi furnizorul de căldură Termocom, care a fuzionat cu CET-1 și CET-2.

Printre contribuabilii mari dați publicității de Fisc sunt și companii care ar fi controlate de către anumiți politicieniii din Republica Moldova și din administrația publică locală. Prinntre acestea se numără General Media Group, Analitic Media Group, controlate de Chiril Lucinschi, deputat PLDM, IPTEH – deţinută de liderul PLDM, Vlad Filat şi ICS Media Production SRL, controlată de deputatul şi omulude afaceri Vlad Plahotniuc prin intermediul OTIV Prime Media din Olanda.

Potrivit Fisc-ului, contribuabil mare este cel care a achitat un impozit pe întreprindere de la 2 mil la 3 mil lei, cu execepția impozitului pentru valoarea adăugată, accize şi alte plăţi administrate de Serviciul Vamal. Totodată statutul de contribuabil mare este atribuit acelui agent economic a cărui venituri sau costul total al livrărilor trebuie este de minim 50 mil lei, anual.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img