S-a trezit din hibernare. Consiliul Concurenţei s-a apucat să caute băncile la cursul valutar

a

Consiliului Concurenței suspectează mai multe unităţi de schimb valutar de înţelegere de cartel ca umare a coordonării cursului valutar. 

În acest sens, au fost efectuate inspecții inopinate la un șir de case de schimb valutar din municipiul Chișinău.

În cazul în care va fi demonstrată înțelegerea de cartel, agenții economici riscă să fie sancționați cu 5% din cifra anuală de afaceri.

Pe parcursul săptămînii curente au fost semnalate mai multe cazuri în care majoritatea operatorilor pe piața valutară (bănci și case de schimb valutar) au afișat cotații identice la cumpărarea/vînzarea dolarului.

Jucătorii din piaţă declară ca ar fi o măsură administrativă a BNM pentru a menţine cursul în proximitatea cursului oficial. BNM, însă susţine că este o înţelegere între bănci, iar banca centrală nu a intervenit.

Băncile comerciale şi casele de schimb valutar au afişat astăzi o cotaţie la vînzare de peste 18 lei pentru un dolar şi 20 de lei pentru un euro. Băncile comerciale vindeau dolarul SUA la un curs mediu de 18.0415 pentru un dolar și îl cumpărau contra 17.8454, iar casele de schimb valutar operau cu o cotație medie la vînzare de 18.0444 și cumpărare de 17.8310.

You may also like

Comments are closed.

By