Ruși de la Cuciurgan sar în sus de bucurie că Moldova le-a crescut vânzările de curent

a

Centrala electrică moldovenească de la Cuciurgan anunță ca și-a sporit producția de energie electrică cu 28%, anul trecut față de 2013. Majorarea producției a fost condiționată de creșterea exporturilor de energie electrică, dar și a livrărilor către consumatorii interni.

În informațiile difuzate de centrală se spune că întreprinderea și-a majorat și livrările de energie termică ca urmare a temperaturilor mai scăzute de afară.

În același timp, anul trecut Centrala de la Cuciurgan a repus în funcțiune al 12-lea bloc energetic, care se afla la reparație capitală de pe 16 iunie 2014.

„Scopul reconstrucției centralei vizează reducerea cheltuielilor pentru producția energie, ceea ce va influența activitatea economică și cheltuielile întreprinderii. În zece ani Inter RAO a investit 200 de milioane de dolari”, a declarat directorul CERS Moldovenească, Alexei Șirma.

La începutul anului curent Ucraina a sistat temporar livrările de curent electrică către Republica Moldova pentru acoperirea cererii pe intern și a evita posibile deconectări ale energiei electrice ale consumatorilor ucraineni. În context Republica Molodva și-a sporit achizițiile de energie electrică de la CERS Moldovenească, care s-au majorat la 75% din necesar față de 50% cât erau anterior.

Centrala de la Cuciurgan este unul din cele mai importante obiective energetice din Europa de Sud-Est şi poate dezvolta o capacitate de 2 520 MW. Acţionarul întreprinderii este Inter RAO EES prin intermediul Inter RAO EES Ucraina. La finele anului 2003, a încercat să privatizeze Centrala, dar autorităţile separatiste de la Tiraspol au vândut întreprinderea contra unei sume mizere de 29 mil. USD firmei mixte ruso-belgiene Saint Guidon, unde figurau ca acţionari Daniel Goldenberg şi soţia acestuia Julia, şi alte câteva persoane fizice. La începutul anului 2005, Saint Guidon vinde 51% din acţiunile centralei firmei RAO Nordic Oy din Finlanda, o subsidiară a Inter RAO EES cu 50 milioane de dolari SUA, iar ulterior acţionarii Saint Guidon au fost forţaţi să cedeze întregul pachet de acţiuni.

You may also like

Comments are closed.

By