Republica Moldova îşi concentrează exporturile de vinuri spre Africa

a

Vinificatorii din Republica Moldova renunţă treptat la piaţa de desfacere a Federaţiei Ruse, unde acum câţiva ani erau comercializate peste 80 la sută din vinurile din Republica Moldova exportate şi îşi îndreaptă atenţia spre piaţa din UE şi cea din Asia şi Africa.

Datele balanţei de plăţi relevă că în trimestrul trei din 2014 exporturile de băuturi alcoolice în statele din UE s-au majorat cu 19,5%, la 7,89 mil. USD. Cele mai mari cantităţi de vinuri fiind livrate în Polonia, în sumă de 2,40 mil. USD, Cehia – 1,38 mil. USD şi România – 1 mil. USD.

În ceea ce priveşte livrările băuturilor alcoolice spre CSI acestea s-au comprimat cu 32,5%, la 28,72 mil. USD în trimestrul trei din 2014 faţă de perioada similară a anului precedent.

Embargoul rusesc a lovit dur în vinificatorii moldoveni înregistrând pierderi de milioane or după aceste experienţe, autorităţile, dar şi vinificatorii din Republica Moldova şi-au pus la modul serios problema diversificării pieţelor de desfacere pentru vinuri în mai multe state. Este vorba de China şi Nigeria unde vinificatorii moldoveni şi-au exportat producţie în sumă de 700 mii USD şi respectiv 500 mii USD.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, în trimestrul III, 2014, exporturile de băuturi alcoolice s-au diminuat cu 23.0 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2013, însumând 44.01 mil. USD. Această scădere a avut loc pe seama micșorării exporturilor de băuturi alcoolice în Rusia, până la 4.23 mil. USD, Ucraina – până la 6.09 mil. USD, Belarus, Georgia și S.U.A.

În nouă luni ale anului 2014 exporturile de băuturi alcoolice s-au redus cu 30.0 la sută faţă de perioada similară a anului precedent.

You may also like

Comments are closed.

By