În războiul de la Victoriabank se implică BERD

a

BERD a primit permisiunea Băncii Naționale a Moldovei pentru achiziția unei cote substanțiale din capitalul Victoriabank, potrivit unui comunicat de presă al instituției financiare internaționale.

În același comunicat BERD susține că nu pot influența managementul Victoriabank ca urmare a unei decizii de judecată, care a suspendat activitatea Consiliului de Administrație al băncii, iar acționarii instituției financiare nu-și pot exercita drepturile.

“Vrem să obținem o cotă mai mare în cadrul Victoriabank pentru a putea restabili guvernarea băncii. În același timp vrem să menținem independența băncii, care este una de sistem”, a declarat Henry Rusell, directorul pe domeniul financiar din Belarus, Ucraina, Republica Molodva și Balcanii de vest.

BERD mai spune că instituția financiară a investit în Victoriabank în anul 1995 alături de oameni de oameni de afaceri locali, dar în anul 2006 controlul băncii a trecut pe mâna unor acționari netransparenți, care nu au fost acceptați de BERD și ceilalți acționari.

Probleme ce ţin de transparenţă şi guvernanţă în sectorul bancar din Moldova, împreună cu un sistem judiciar slab, au implicaţii negative asupra investiţiilor şi a stabilităţii sectorului financiar. Sectorul bancar trebuie să servească economia ţării şi nu interesele unor grupuri netransparente”, a adăugat Henry Russell.

În noiembrie anul trecut, 38,3% din acțiunile Victoriabank au fost vândute la Bursa de Valori companiei cipriote Insidown LTD, iar potrivit unor informații pachetul ar fi deținut de oameni influenți din Republica Moldova.

Victoriabank este prima bancă apărută în Republica Moldova, fondată în 1989. Potrivit datelor Estimator -VM , Victoriabank ocupă locul trei în ratingul eficienței bancare. Activele băncii la sfârșitul lunii noiembrie 2014 însumau 12,7 miliarde de lei, profitul – 203,3 mil. de lei, iar rentabilitatea capitalului băncii (ROE) a constituit 12,36%.

Acționarii Victoriabank sunt Victor Țurcan – 10,45%, care împreună cu rudele și familia controlează circa 25% din capitalul băncii. Acționarii instituției financiare mai sunt BERD – 15,06%, Alphabank România – 12,50% și Insidown LTD – 38,3%.

You may also like

Comments are closed.

By