RAPORT // Ce au făcut moldovenii, contrar legii, de la Crăciunul pe nou până la Revelionul pe vechi

Conform unui raport al Inspectoratului General al Poliției, în perioada 25.12.2014 – 15.01.2015, în cadrul operațiunilor „Revelion Sigur”, au fost întocmite 15 953 procese-verbale contravenționale, fiind aplicate sancțiuni în 12 933 cazuri. Astfel, de la Crăciunul pe stil nou și până la Sfântul Vasile pe vechi, moldovenii au fost implicați în:

– 958 cazuri de huliganism nu prea grav,

– 1 108 cazuri de consum de băuturi alcoolice în locuri publice și apariția în astfel de locuri în stare de ebrietate produsă de alcool,

– 629 cazuri de vătămare intenționată ușoară a integrității corporale a persoanei,

– 126 cazuri de sustragere în proporții mici din avutul proprietarului,

– 71 cazuri de procurare sau păstrare ilegală de substanțe narcotice în cantități mici ori consumarea unor astfel de substanțe fără prescripția medicului.

Totodată, au fost depistate 158 cazuri de încălcare a regulilor de deținere, port și folosire sau aplicare a armei individuale și a munițiilor aferente, inclusiv fiind ridicate 13 arme deținute ilegal.

Nu stăm bine nici la capitolul respectării circulației rutiere. Poliția a depistat:

– 59 cazuri de suspectare privind conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate (inclusiv 14 cazuri fiind examinate sub aspect penal),

– 1 187 cazuri stabilite de depășire a vitezei,

– 290 cazuri de trecere a intersecției la semnalul de interzicere al semaforului,

– 71 contravenții comise de către pietoni.

30% din numărul total de încălcări ale regulilor circulației rutiere au fost fixate de Sistemul Informaţional Automatizat „Control Trafic”.

Totuși, potrivit IGP, se înregistrează o scădere a numărului de accidente rutiere soldate cu deces. În perioada menționată s-au produs 124 accidente rutiere (comparativ cu 131 în perioada analogică a anului precedent) soldate cu 9 persoane decedate (în anul precedent – 29).

Concomitent, în perioada vizată a scăzut semnificativ numărul sesizărilor la Poliție, fiind înregistrată o diminuare în medie cu 20 %. Prin urmare, pe parcursul perioadei date, în adresa Poliției au parvenit 2 273 sesizări cu privire la infracțiuni, precum și alte 13 440 informații cu privire la incidente.

De asemenea, comparativ cu perioada analogică a anului precedent se constată o descreștere a numărului de infracțiuni cu 7,3%.

Pe parcursul sărbătorilor de iarnă, de către Poliție au fost reținuți 187 infractori aflați în căutare (inclusiv 43 din ei pentru comiterea furturilor, 26 pentru comiterea încălcărilor circulației rutiere examinate în cadrul urmăririi penale, 18 pentru cazuri de huliganism, 9 pentru jafuri, 4 pentru tîlhării, 6 pentru violență în familie, 3 pentru infracțiuni privind viața sexuală, 8 pentru infracțiuni legate de droguri, 15 pentru escrocherii, dar și unul pentru omor intenționat, 3 pentru vătămarea intenționat gravă a integrității corporale sau a sănătății, 2 pentru amenințarea cu omor ori vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății etc.)

Totodată, au fost reținute și 87 persoane din alte categorii de căutare (debitori de stat, neplătitori de pensie alimentară, persoane condamnate la pedeapsa neprivativă de libertate), precum și depistate 26 unități de transport aflate în căutare.

Concomitent, au fost înregistrate 13 cazuri de acțiuni cu caracter agresiv sau ultragiere a polițiștilor aflați în exercitarea atribuțiilor, inclusiv în 2 cazuri fiind fixate acțiuni cu caracter huliganic asupra unităților de transport speciale ale Poliției.

You may also like

Comments are closed.

By