Poroșenko i-a trimis o scrisoare lui Putin prin care îi cere să respecte acordurile de la Minsk

porosenko4
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, i-a trimis o scrisoare omologului său rus, Vladimir Putin, cerându-i ca Moscova să respecte prevederile acordurilor de la Minsk în cadrul procesului de soluționare a conflictului din Donbas (est) și eliberarea Nadiei Savcenko, femeia pilot ucraineană, acuzată de Rusia de implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși în vară în estul Ucrainei, potrivit agenției de presă Ria Novosti.

‘I-am trimis o scrisoare zilele trecute președintelui Vladimir Putin, în care i-am solicitat nu doar încetarea focului și respectarea acordurilor de la Minsk, ci și eliberarea Nadiei Savcenko’, subliniază Poroșenko, într-un comunicat postat miercuri pe site-ul oficial al președinției de la Kiev.

Președintele ucrainean a evocat că și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cere, de asemenea, eliberarea Nadiei Savcenko, aleasă deputat pe lista partidului Batkivșcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoșenko. Ucraina, care respinge toate acuzațiile ce îi sunt aduse acesteia de către Moscova, o consideră drept o eroină și a inclus-o în delegația sa la APCE.

În același context, Poroșenko a subliniat ”necesitatea ca toate părțile să pună în aplicare acordurile Minsk”, estimând că sancțiunile împotriva Rusiei sunt eficiente. ”Trebuie create condiții pentru a obliga Rusia să participe la negocieri și să își îndeplinească obligațiile asumate”, a spus el.

Potrivit Ria Novosti, Poroșenko a răspuns abia luni (26 ianuarie) la scrisoarea trimisă de președintele rus în 15 ianuarie și în care expusese o serie de propuneri privind reglementare situației din estul Ucrainei, între care retragerea urgentă a armelor grele de la linia de contact în teatrul de operațiuni.

sursa: Agerpres.ro

You may also like

Comments are closed.

By