Plahotniuc și Filat au pornit un nou val de represiuni împotriva oamenilor lui Usatîi

sturza-imparte-bile-negre-pentru-filat-si-plahotniuc-1361867445

Câteva sute de persoane din cinci raioane ale țării au fost citate de poliţie să depună mărturii privind aderarea la partidul lui Renato Usatîi. Oamenii au fost interogaţi ca pe vremea inchiziției și supuși unor tehnici de intimidare pe motiv că şi-au pus semnăturile în susţinerea înregistrării partidului ”PaRUs”, în perioada august-septembrie 2014.

Mai mulți membri ai partidului lui Renato Usatîi sunt supuşi tehnicilor brutale de interogare de către polițiști în cadrul unei acțiuni de amploare de inoculare a fricii în oameni desfășurată în toată țara. Aproape 500 de oameni din toate localitățile raioanelor Basarabeasca, Soroca, Sângerei, Glodeni și Comrat au fost interogați de oamenii legii pe motiv că au aderat la partidul lui Renato Usatîi.

Oamenii legii aplică diferite metode de persecutare. Unii au fost citați să se prezinte la inspectoratele de poliție raionale, chiar dacă locuiesc la câteva zeci de kilometri, iar alții sunt ”vânați” și invitați să ofere explicații privind aderarea la partidul lui Renato Usatîi. ”De ce ați aderat la acest partid?”, ”Ce vi s-a propus pentru asta?” Ați aderat binevol la partid?”, ” Ce sume de bani ați primit pentru a adera?” – sunt doar câteva dintre întrebările provocatoare puse de polițiștii care interoghează în mod brutal susținătorii lui Usatîi și îi obligă să demonstreze autenticitatea semnăturii.

”Este o campanie murdară de intimidare a susținătorilor lui Renato Usatîi. Oamenii sunt prigoniți doar pentru că împărtășesc viziunile unui partid. Este o încălcare a Constituției, care prevede că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să se asocieze liber în partide sau organizaţii social-politice. Întreg arsenalul represiv al mașinăriei de stat este îndreptat acum pentru a speria activiștii și membrii partidului nostru în ajunul alegerilor locale. Toţi cei care execută comenzi criminale, ameninţând oameni, să ştie că noi suntem mulţi şi vom învinge”,– susţin reprezentanţii partidului.

Represiunile asupra susținătorilor lui Renato Usatîi au început încă în toamna anului trecut după ce Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea partidului lui Renato Usatîi „PaRUs”, iar MAI a ridicat întreg setul de acte al formațiunii. Renato Usatîi a declarat atunci că acţiunile ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, reprezintă o comandă politică pentru a nu-l admite pe Usatîi la alegeri.

Două luni mai târziu cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, partidul „PATRIA”, al cărui lider era Renato Usatîi, a fost scos din cursa electorală în baza unor motive inventate. Concomitent cu aceste acţiuni represive, autorităţile au arestat doi activişti ai partidului – Nicolai Ţipovici şi Cornel Moraru, ţinuţi şi acum în arest în baza unor dosare fabricate. În mai multe oficii ale partidului din toată ţara, dar şi la domiciliile activiştilor formaţiunii din Chişinău, Bălţi, Edineţ, Comrat, Cahul şi Floreşti au fost efectuate percheziţii cu sechestrarea bunurilor care, deşi nu sunt expertizate, nu se returnează posesorilor. Persecuţiile politice sunt efectuate sub conducerea Direcţiei 5 Misiuni Speciale a Ministerului Afacerilor Interne.

You may also like

Comments are closed.

By