PAVLICENCO: Ghimpu, lăsat după colț, așa cum a lăsat NATO? Despre PL și negocieri…

pavlicenco

Citesc pe cit despre negocierile PLDM-PD-PL. Spuneam, intr-un articol, acum citeva saptamini, ca Ghimpu nu va
intra la guvernare. Pentru ca nu este acceptat de PLDM si PD sa mai roada din Ciolanul Puterii, din care cei doi vor sa aibe o bucata cit mai mare.

Din pacate, falia de electorat ce i-a sprijinit pe “lib’rali” a obtinut “brinza buna, in burduf de ciine”. De ce?

Sunt si nu sunt de acord cu unele articole despre comportamentul lui Ghimpu. Desi as fi subiectiva nu doar pentru ca am contra lui un proces de judecata, dar si din motive foarte lesne de inteles, am sa incerc a lamuri cum stau lucrurile.

M-a mirat, de la bun inceput, speranta falsa si inutila a militantilor anticoruptia gruparilor PD/PLDM ca Ghimpu va pune piciorul in prag la formarea coalitiei proeuropene si va formula conditii de accelerare a avansarii spre UE. Pentru ca nu avea de unde face Ghimpu asta – din simplul motiv ca nu asta il intereseaza cu adevarat. Dar ce il intereseaza? Imaginea, PR-ul si viitorul politic al gruparii dupa caderea basistilor in Romania.

Daca il interesa UE (de Unire nu mai spunem, ca ne facem cu el de ris…), Ghimpu forma sau accepta o alianta electorala liberala, pentru a avea o alta falie de electorat in spate. Nu, el nu a agreat ideea niciodata, fiind arogant, egoist, laudaros si falos, dar, de fapt, fiind iresponsabil pentru soarta celui de-al doilea stat romanesc, fiind slab si intolerant in cooperarea eventuala cu alti parteneri proromani si mizind mereu ca se va mentine la putere sau se va reinalta pe cocoasele lui Chirtoaca. Plus – pe sprijinul nemeritat al anturajului basist. Si soarta ii raspunde.

Ghimpu nu putea fi o speranta nici pentru ca totul cu ce se lauda sunt rebuturi politice (faimosul decret anulat, dar nerepus pe masa CC in alta forma, ca deputat sau ca si grup de deputati). Nu a mers decit cu simpletea badaraneasca si cu PR-ul lu’ nepotu’. Exista multe informatii interesante despre diferite matrapazlicuri, dar oamenii inca se abtin, ca “intelectualii” inca nu sunt gata…

De ce Ghimpu nu intra in alianta si in ce situatie se afla acum? Ca sa intre in alianta, el trebuie sa se conformeze presiunilor celorlalti doi. El asta nu poate face, pentru ca stie lumea ca duduie coruptia in aceste coalitii si intrarea lui acolo, pe conditiile lor, l-ar decredibiliza. Adica nu poate intra daca nu-i convine mediatic. De aceea, face altceva.

De exemplu, sa i se promita ca EL va fi Presedinte al R.Moldova, ca sa aiba doi ani cu ce se fali, sa ii creasca falsul rating, sa inceapa toti sa se gudure pe linga el ca pe linga o persoana pe viitor importanta. Nici nu conteaza ca asta nu se va produce in final. Pentru ca tot el ii va invinui pe partenerii de alianta ca l-au debarcat si nu s-au tinut de cuvint. Iar lumea noastra e “jăloasă”…

Am spus intr-un interviu solicitat de Jurnal TV ca functia de Presedinte nu trebuie partajata. Insa, in acest caz, pentru ca nu poate obtine acum una dintre cele trei functii jinduite, Ghimpu vrea sa obtina macar o functie de miraj, dar care sa il alimenteze moral si sufleteste vreo doi ani – ca sarac, asa, cu duhul, precum e.

Eu ma intreb cita imoralitate e la mijloc sa discuti despre functia pe care chiar acelasi Timofti, care nu e chiar o papusa sadea si care a acceptat sa le vina in ajutor oligarhilor, nu ar vrea sa o aiba pentru inca patru ani, la urma urmei? E frumos oare sa se partajeze functia aceasta cit omul e inca in functie? Eu cred ca nu.

De aceea, Ghimpu si Chirtoaca, pe care eu nu-i respect cit e negru sub unghie pentru birfele la adresa mea si pentru fariseismul lor proverbial, se zbat intre ciolan si viitor politic. Si pentru ca acum nu pot lua o bucatica de ciolan, mizeaza pe un viitor nedecedat si, de aceea, pun asemenea conditii aberante legat de functii, incit sa fie exclusi din negocieri, nu sa le abandoneze ei, ca apoi sa se victimizeze si lumea ”SĂ LE PLÂNGĂ DE JĂLE”. Că așa au învățat de la băsiști…

Dacă Ghimpu și lib’ralii lui ar fi oameni dintr-o bucata (dar se vede bine ca nu au echipa), ar face cum am facut noi, AMN,cu Voronin in 2005, cind a venit si ne-a cerut sa il votam. Atunci noi  – Valeriu Cosarciuc si Vitalia Pavlicenco – am elaborat si i-am remis o lista de conditii, pe care trebuia sa le onoreze satrapul daca il votam, noi stiind ca el nu avea cum sa accepte si noi nu aveam cum sa il votam ca Filat, Diacov, Serebrian, Rosca si chiar cum era sa il voteze Chirtoaca – cel care ne sfatuia la Pro TV cum trebuia mai bine sa il votam pe Voronin. Penibil…

Nici nu mai conteaza ca de acele conditii s-a dezis imediat Serafim Urechean – cel care a indicat sa le elaboram…

Asa era cazul sa procedeze, cu asemenea conditii, PL. De ce nu face PL asta? Pentru ca se teme. De ce se teme? La asta sa raspunda fiecare dintre voi…

PL ar trebui sa stie ca – in pofida PR-urilor, care au reusit sa tina loc de politici sincere si transante – lib’ralii nu au puterea pe care, din pacate, PD, cu putini deputati, a avut-o in toate perioadele precedente si a reusit sa tina Sistemul antiromanesc. Pentru ca PD a mers ca NATO, inainte, iar Ghimpu, ajuns la masa cu Ciolan, a lasat NATO dupa colt.

Acum coalitia il lasa dupa colt…

Vitalia Pavlicenco

You may also like

Comments are closed.

By