PATRIA LUI RENATO V.S. GHESTAPO

Avocatul Igor Şeremet a relatat despre peripețiile confruntării dintre autorități și partidul de opoziție ”PATRIA”

Binecunoscutul avocat Igor Șeremet, reprezentând interesele lui Renato Usatîi, acumulează astăzi o experiență profesională unică. Într-un interviu acordat ziarului „Moskovskii Komsomoleţ”, avocatul Igor Şeremet a povestit cum e să aperi interesele celui mai prigonit partid și pe cel mai persecutat politician în istoria post-sovietică a Republicii Moldovei.DSC_0078

JUSTIŢIE SELECTIVĂ

- Domnule Șeremet, nici o instituţie de stat nu a prezentat societății, până în prezent, nicio probă concludentă ce ar demonstra „păcatele” lui Renato Usatîi, care au determinat excluderea partidului său din cursa electorală. De ce?

– Argumentele juridice, conform cărora Renato Usatîi și partidul lui au fost supuși unor represiuni fără precedent, din punctul de vedere al unui avocat profesionist, nu rezistă nici unei critici. Mie îmi este clar un singur lucru: toate acțiunile puterii, organelor de drept din Moldova în ceea ce privește partidul ”PATRIA” nu au fost axate pe protecția legii, sau, respectiv, a Codului Electoral. Sarcina a fost, în mod evident, de a nu permite cu orice preţ lui Usatîi și colegilor lui să acceadă în Parlament.

- Când aţi înţeles care sunt intenţiile autorităţilor?

– Poate că primul semnal a fost încă în luna aprilie a anului trecut. Imediat după ce Renato Usatîi a decis să candideze pentru parlamentare, noi am început să lucrăm asupra rebranding-ului Partidul Popular Republican din Moldova, în baza căruia tânărul politician intenționa să construiască formațiunea sa. A fost numită data convocării congresului, la care se planifica să se adopte un nou statut, să fie schimbată denumirea partidului, ș.a.m.d. Respectând prevederile legii, am depus toate documentele necesare la Ministerul Justiției, dar am primit refuzul de a fi înregistrat partidul – în baza unui motiv absurd. Dacă vă amintiți, Ministrul Justiţiei a invocat în decizia sa că congresul ar fi fost desfășurat cu încălcarea termenului prevăzut de statut. În legislație chiar de la început era prezentă o prevedere, care permitea de a interpreta acești termeni în moduri diferite.
În continuare telefoanele au început să sune unul după altul. În luna iunie, când a fost anunțată data alegerilor parlamentare, Curtea Supremă de Justiție a examinat recursul nostru privind refuzul de a înregistra partidul. Componența completului de judecată, care urma să examineze recursul nostru, a fost înlocuită cu doar o zi înainte de ședința de judecată. Desigur, recursul a fost refuzat.

- Dosarele penale pe numele lui Renato Usatîi au fost pornite în acea perioadă?

– Da. Probabil, “oponenții” noștri au decis că tertipurile juridice nu prea sunt un instrument de încredere şi au ales ceea ce se numește tactica sabiei deasupra capului. Lui Renato Usatîi i-a fost intentată o cauză penală privind introducerea în țară a valutei prin contrabandă. Este interesant faptul că motivul pentru acest lucru au fost cheltuielile efectuate de către politician în cadrul diverselor acțiuni de caritate și donații – pentru ambulanțe, automobile pentru veteranii războiului din Afganistan și chiar mașini pentru organele de drept.
Totodată, inițiind cauza penală, MAI parcă ar fi uitat de Usatîi – nimeni nu-l citează la audieri, nu-i pune nici un fel de întrebări. Dar în ceea ce-l privește pe figurant, conform legii, în astfel de cazuri poate fi realizată o serie de măsuri operative – să i se intercepteze telefoanele, să fie supravegheat, să solicite informații privind conturile bancare. Așa a durat până în septembrie, iar apoi a luat o decizie deja cu privire la recunoașterea lui Usatîi în calitate de bănuit. Acum poate fi controlat nu numai Renato, dar și mama, tatăl, fosta soție şi toţi membrii familiei. Nu există nici o îndoială că în mare parte aceasta s-a făcut de dragul presiunii psihologice.

FĂRĂDELEGE – DA, LEGE – NU

- Iar ca răspuns Usatîi a ridicat pânzele ( a creat un nou partid „PaRUs” n.r.)…

– După o decizie negativă a Curții Supreme de Justiție referitor la primul proiect politic, am apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dar avem puţin timp la dispoziţie, concurenții electorali trebuiau să se înregistreze până la 15 septembrie, înregistrându-se în prealabil și la Ministerul Justiției. Și Renato Usatîi a decis să creeze un nou partid – ” PaRUs”. Am adunat semnături, am desfăşurat congresul de constituire al noii formaţiuni politice, am elaborat tot setul de acte şi le-am prezentat Ministerului Justiţiei.
Ca șef al unei firme de avocatură, m-am folosit de dreptul de a depune o cerere la Ministerul Justiției referitor la cazurile precedente de a înregistra în termeni minimi partidele politice. Astfel, unele partide au fost înregistrate, în unele cazuri, timp de unsprezece zile și chiar trei zile…
Și iată că cererea privind înregistrarea partidului „PaRUs” s-a prăfuit pe rafturile ministerului două săptămâni, iar dosarul cu documentele partidului nici măcar nu a fost deschis. Mai departe a urmat un nonsens adevărat.
La setul de documente pe care le-am prezentat instituţiei am anexat şi copiile actelor de identitate ale persoanelor care au scris cerere de aderare la partid. Angajații Ministerului Justiției au descoperit „brusc” că unele semnături de pe actele de identitate nu coincid cu semnăturile de pe cereri. Şi eu, de exemplu, când la vârsta de 18 ani am primit buletinul de identitate, de asemenea, am semnat altfel decât acum. Și reiese că eu aș fi în același timp două persoane diferite? Cu toate acestea, au fost expediate imediat avize despre unele “suspiciuni” la Ministerul de Interne, care a inițiat o anchetă penală privind falsificarea semnăturilor. În același timp de la Ministerul Justiției este sustras întreg pachetul de documente ale partidului și, desigur, înregistrarea lui se stopează în mod firesc. Ca urmare, al doilea proiect politic al lui Usatîi a fost distrus (iar cauza penală privind semnăturile nu este închisă nici astăzi, fără a se efectua vreo acțiune de investigație).

- La a treia încercare, deja pe lista partidului ”PATRIA”, cineva dintre liderii partidului, şi însuși Usatîi, credeau că li se va permite să ajungă la finiș?

– Întotdeauna sunt speranțe. Cu toate acestea, noi eram convinşi că prin căi legale este imposibil de a exclude din cursa electorală partidul ”PATRIA”. Dar s-a dovedit că este posibil, însă pe calea fărădelegilor. Anume aşa și s-a întâmplat, doar procesul electoral, sondajele de opinie arătau în mod clar faptul că partidul lui Usatîi se bucură de încrederea unui număr mare de oameni și devine o forță politică reală în următorul parlament.

- Să ne amintim încă o dată despre cauza oficială privind excluderea partidului lui Usatîi…

– De această dată cauza a fost nu una penală, nici măcar administrativă, ci doar niște “informații analitice”, furnizate de Ministerul de Interne. Și din nou, “suspiciuni” – că partidul ar fi folosit în campania electorală mijloace financiare din străinătate.
Câteva cuvinte despre procedură. Fondul Electoral al concurentului este de fapt un cont bancar. Orice mijloace, după cum se menționează în Codul Electoral, pot să fie introduse în acest cont numai cu acordul scris al trezorierului sau președintelui partidului. Când ne-au înștiințat la 26 noiembrie că în Fondul Electoral al partidului ”PATRIA” au fost transferați bani de la o companie off-shore ”Megatrix”, ne-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă. Partidul a refuzat să accepte banii. Adică, în contul partidului ”PATRIA” aceste mijloace nu au fost nici pentru o secundă. Dar CEC, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție, spre deosebire de realitate și logică, erau convinse de contrariul.

ÎN STIL NKVD

- Domnule Șeremet, în opinia Dvs, cu ce Usatîi a speriat autoritățile moldovenești în așa măsură încât acestea au încetat să mai aleagă mijloacele de lupta cu el?

– Cred că există câteva motive, dar principalul, în opinia mea, este următorul. În prezent, clasa politică din Moldova are formate câteva “reguli” (pe care vreau să le numesc drept “concepte criminale”). De exemplu, fiecare politician, care vorbește de la tribună, aproape întotdeauna joacă un rol anumit, iar atunci când apare într-un cadru mai privat, devine de multe ori complet altă persoană. Cu acesta poți să te joci, poți negocia, poți scuipa în același timp pe toate promisiunile, pe care le-ai dat acum cinci minute alegătorilor. Pentru colegii lor – aceeași ca dânsul – el este bine definit și comod, chiar dacă reprezintă în mod formal o platformă ideologică opusă. Renato Usatîi nu se încadrează categoric în această companie amiabilă. El nu poartă nici un fel de mască, la mitinguri cu participarea a mii de oameni și în cercul de prieteni apropiați spune doar ceea ce crede cu adevărat. Și cum am menționat, el cu tot dinadinsul se ţine de cuvând, când spune că intenționează să îi trimită la închisoare pe hoții și corupții de la guvernare, iar hoții și corupții îl cred. Și cel mai rău lucru – cred și destul de mulți alegători. Deci, cum să admiți ca un asemenea om să ajungă în Parlament?!

- Iată că Usatîi nu a ajuns în Parlament. Deja nu se mai află nici pe teritoriul Moldovei. De ce nu au fost încetate presiunile asupra partidului?

– Fiind expuși la obstrucție din primăvara anului trecut, noi tot nu am stat cu mâinile în sân. Și am adus la cunoştinţa șefilor misiunilor diplomatice acreditate în Moldova, reprezentanților de la diferite instituții europene situaţia în care ne-am pomenit după excluderea din cursa electorală, Și știu că de ceva timp ei adresează întrebări incomode celor de la putere. Iar aceștia, la rândul lor, încearcă să explice cu toate eforturile acțiunile lor îndoielnice împotriva partidului ”PATRIA”, lăsând să se înțeleagă că Usatîi și colegii săi sunt criminali și extremiști. Toată lumea știe că partidul lui Renato Usatîi a declarat că va participa la alegerile locale care vor avea loc în luna iunie, iar actualilor guvernați le este frică.

- Activiștii Țipovici și Moraru, cărora li s-a acordat deja al doilea termen de 30 de zile, perchezițiile cu mascaţi înarmaţi în oficiile și apartamentele membrilor partidului ”PATRIA” – toate acestea sunt numai acte de intimidare?

DSC_0017- Nu numai acestea. Absurditatea acuzațiilor, acțiunile neadecvate de investigație și comportamentul inadmisibil al ”apărătorilor ordinii de drept” nu se încadrează nicidecum în desfășurarea normală a acestor cauze de anchetă și mai mult amintesc de acțiunile NKVD din anul 37. Unul dintre principiile de bază ale drepturilor democratice – prezumția nevinovăției- a fost complet ignorat. Astăzi, Ministerul de Interne este un instrument de eliminare a adversarilor politici – și acest lucru a fost demonstrat pe exemplul lui Nicolai Țipovici care se află în arest începând cu 2 decembrie, în baza unor probe vizibil falsificate, inventate în rețelele de socializare de către persoane necunoscute. Până în prezent, în ciuda cererilor noastre de a face expertize, care să dovedească absurditatea acuzațiile împotriva lui, procuratura nu a desfășurat nici una, deși aceasta este clar prevăzut de lege. Deci, procuratura nu are scopuri obiective să ia în considerare aceste aspecte, dar să învinuiască, iar, ulterior, să emită şi decizii de condamnare. Articolul, conform căruia este învinuit Țipovici, nu prevede pedepsirea cu închisoare, însă Nicolai Țipovici se află în arest de o lună și jumătate.

Şi mai absurde sunt acuzațiile aduse lui Corneliu Moraru, despre aceea, că el, ar fi intenționat să organizeze dezordini în masă și aceasta numai pe baza unei convorbiri telefonice private cu fratele său, în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de rezultatele recentelor alegeri parlamentare. Legalitatea interceptării convorbirilor telefonice ridică semne serioase de întrebare, deoarece Corneliu Moraru nu este nici lider de partid şi nici nu figurează pe listele de candidați la funcţia de deputat, el este doar un susţinător al lui Renato Usatîi. În țara noastră sunt zeci de mii de astfel de cetățeni, prin urmare fiecare dintre aceste persoane, exprimându-și nemulțumirea față de acțiunile autorităților, ar putea fi audiat și arestat. Procurorii trebuie elementar să înțeleagă diferența dintre cele spuse și cele săvârșite, dacă acea persoană, care este Corneliu Moraru, a întreprins sau nu acțiuni în cadrul infracțiunii care i se încriminează. Moraru este un băiat pașnic de la sat, care nu a fost în trecut atras la răspundere penală și niciodată nu a încălcat legea.

- Trebuie să înțelegem, că după sărbătorile de iarnă vă așteptați la noi represiuni?

– În timpul perchezițiilor recente în oficiile partidului ”PATRIA” au fost sechestrate practic toate documentele de partid, hard-discurile de la computere, chiar și imprimantele. Totul a fost făcut pentru a stopa cu orice preț activitatea oficiilor noastre și a le face nefuncționale. Obiectivul principal al tuturor acțiunilor poliției “este distrugerea partidului lui Renato Usatîi, pentru ca el să nu poată participa la alegerile locale”. Eu sunt convins că o echipa puternică ca a lui Usatîi nu poate fi învinsă, pentru că este susținută de zeci de mii de oameni şi este dispusă să schimbe radical viața cetăţenilor ţării.

Pavel Antonov
www.mk.kn.md

You may also like

Comments are closed.

By