O palmă de la Ambasadorul SUA pe obrazul politicienilor! Rezolvați problemele financiare de la băncile lui Shor

a

Ambasadorul SUA la Chișinău William Moser, care se află la sfârșit de mandat se așteaptă la continuarea reformei din justiție, dar și la cea din sectorului bancar moldovenesc.

„Ne aşteptăm la continuarea reformei din justiţie, reforma sectorului bancar, astfel încât să nu mai vedem probleme financiare cu care s-au confruntat cei de la Unibank, Banca de Economii sau Banca Socială”, a declarat William Moser, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Diplomatul american susține că ceea ce se s-a întâmplat la cele trei bănci este regretabil, deci, „trebuie întreprinşi paşi importanţi pentru a înlătura problemele sistemice care au permis acestui colaps bancar să aibă loc”.

În luna decembrie anul trecut Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială la Banca Socială, Banca de Economii și Unibank ca urmare suspectate de tranzacții dubioase. BNM creditând Banca Socială și Banca de Economii cu 3-3,5 miliarde de lei pentru a astupa parțial gaura financiară de la cele două instuții financiare.

“Tranzacțiile deosebit de mari de la cele trei instituții financiare a determinat banca centrală să efectueze mai multe verificări şi să sesizeze organele de drept pentru a investiga anumite transferuri suspecte de active între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank”, susținea banca centrală la instituirea administrării speciale la cele trei instituții financiare.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank ar fi controlate de milionarul Ilan Shor, cel puțin așa reiese din informațiilor băncilor cu privire la acționari.

Acționarii Băncii de Economii sunt statul 56,18% aparțin statului, 8,9% sunt deținute de Sisteme Informaționale Integrate – companie controlată de omul de afaceri Ilan Shor, care este și președinte al Consiliului de Administrație. Shor controlează un pachet de 2,78% la BEM prin intermediul Klasika Asigurări.

Potrivit informațiilor Băncii Sociale 25 de persoane fizice și juridice dețin cote substanțiale în bancă, iar printre acestea se numără milionarul Vladimir Jardan care deține direct 0,72% din acțiunile băncii, dar prin intermediul , Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac deține 5,28. Maria Guțuleac, care este șefa administrației milionarului Ilan Shor deține la Banca Socială un pachet de 4,98%.

La Unibank sunt 21 de companii și persoane fizice au cote mai mici e 5%. În structura acționarilor sunt opt companii din Marea Britanie, o cetățeancă a Federației Ruse și 12 cetățeni ai Republicii Moldova. Printre acționari este fostul șef al Serviciului Vamal, Viorel Melnic, care deține o cotă de 5% și fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi cu o cotă de 4,8%, Vladimir Novosadiuk, șeful RIA Novosti din Moldova, care împreună cu soţia Margareta Țvik dețin o cotă de 4,6%. Novosadiuk este și membrul CA de la Banca Socială

You may also like

Comments are closed.

By