Moscova a închis pușculița pentru enclava separatistă. Solii lui Șeviuk au venit cu buza umflată de la Putin

a

Moscova a refuzat să ofere Transnistriei ajutorul financiar de 100 mil. dolari SUA, potrivit surselor din Sovietul Suprem de la Tiraspol citate de Nezavisemaia Gazeta.

O delegație de la Tiraspol a mers săptămâna trecută la Moscova să ceară bani de la autoritățile rusești pentru acoperirea plăților sociale acordate populației.

Pretinsele autorități ale enclavei nu mai au bani pentru achitarea pensiilor și să asigure finanțarea programelor sociale, despre acest lucru anunța recent liderul Evghenii Șevciuk.

Potrivit spuselor lui, economia din Transnistria a fost afectată de deprecierea rublei rusești, iar redresarea situației nu se prevede. Fondul de pensii al regiunii este asigurat de buget în proporție de 60%, restul banilor sunt luați sub formă de credite.

Federaţia Rusă acordă ajutor financiar anual Transnistriei în sumă de circa 800 mil. USD. Banii, în mare parte sunt destinaţi suplimentării pensiilor transnistrenilor, pentru asigurarea cu hrană a copiilor din grădinițe și din școli, dar și pentru acordarea unor credite preferențiale în agricultură.

Centrul Analitic Expert Grup susţinea într-o analiză de la sfârşitul anului 2014 că 2015 pentru Transnistria urmează a fi mult mai dificil comparativ cu cel precedent, fiind anticipată o recesiune economică de circa 3%-5%. Cauza este că factorii care au atenuat șocurile negative și au permis menținerea economiei transnistrene pe linia de plutire în 2014 urmează să se disipeze în 2015.

You may also like

Comments are closed.

By