Moldovenii sărbătoresc astăzi Craciunul pe stil vechi

-

E 7 ianuarie şi e Craciun pe stil vechi în Republica Moldova. Sute de oameni  asistă de dimineaţă la slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, care are ca hram Naşterea Domnului.

În fiecare an de Craciun, catedrala mitropolitana sărbătoreşte Naşterea Mântuitorului, dar şi hramul lăcaşului sfânt.

Nașterea Mântuitorului este sărbătorită de basarabeni pe 7 ianuarie, cele două mitropolii care activează pe teritoriul Republicii Moldova, Mitropolia Basarabiei ce aparține canonic de Patriarhia Română și Mitropolia Moldovei care aparține Patriarhiei Ruse, fiind pe stil vechi. În Basarabia există obiceiul ca Ajunul Crăciunului să fie așteptat cu pâine. Gospodinele coc din aluat “crăciunelul”, un colac mic în forma cifrei opt, dar și “ajunelul”, care nu completează optul, adică doar vestește apropierea, ajunul Nașterii Domnului. Acești doi colaci se agață, împreună cu flori de busuioc, la icoană și se țin până la Sf. Gheorghe, când se scot și se dau la animale ca să la păzească de rele.

O parte dintre moldoveni aleg să-şi petreacă Crăciunul în staţiunile din România. Cele mai preferate staţiuni preferate de moldovei sunt Sovata, Sinaia, Poiana Braşov şi Predeal.

Crestinii care se conduc după calendarul iulian vor sărbători Crăciunul timp de 3 zile, după care încep pregătirile pentru Sfântul Vasile, care mai este numit în popor şi Anul Nou pe stil vechi.

You may also like

Comments are closed.

By