Moldovenii au luat cu asalt casele de schimb valutar și au cumpărat masiv dolari și euro

a

Tranzacţiile pe piaţa valutară în numerar din Republica Moldova au însumat echivalentul a 334,5 mil. USD, în luna decembrie 2014, în creștere cu 12,4% în raport cu luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Valoarea tranzacţiilor s-a majorat ca urmare a creșterii cu 17,4% şi, respectiv, 17% a operaţiunilor de vânzare-cumpărare în dolari USA şi euro.

Conform statisticilor BNM, cea mai tranzacţionată valută pe piaţa în numerar a fost euro cu o pondere de 54,7% din total, pe plus cu 2,2 puncte procentuale în raport cu luna noiembrie. Valoarea operaţiunilor de vânzare-cumpărare a euro e constituit echivalentul a 183 mil. USD. Moneda americană a fost tranzacţionată în volum de 103 mil. USD, iar ponderea acestei valute în totalul tranzacţiilor s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale la 30,8% din total.

În decembrie tranzacţiile în ruble ruseşti au însumat echivalentul a 43,6 mil. USD în scădere cu 10,1% faţă de noiembrie, leul românesc a fost tranzacţionat în volum de 3,8 mil. USD (+2,7%), iar hrivna ucraineană – 1,2 mil. USD (-14,3%).

You may also like

Comments are closed.

By