Leul moldovenesc tot mai slab și oropsit. Sturza: Nu există nicio scuză a BNM pentru acest mega rateu

a

Banca Națională a afișat pentru mâine un curs de 17,84 lei pentru un dolar SUA cu 3 bani mai mult față de cotația de astăzi, iar euro va fi cotat mâine cu 20,26 cu 18 bani mai mult comparativ cu cotația de astăzi.

De la începutul anului curent leul moldovenesc s-a depreciat față de dolarul american cu 14,2% și cu 36,7% comparativ cu ianuarie 2014, iar față de moneda unică europeană deprecierea valutei naționale a fost de 6% și cu 12,8% comparativ cu începutul lui 2014.

Guvernatorul BNM, declara anterior că nu intenționează să irosească rezervele valutare pentru a atenua efectele a ceea ce se întâmplă în Ucraina și Rusia și pentru a calma spiritele pe piața locală. Ar fi, de fapt, o luptă cu morile de vânt.

La începutul săptămânii curente ex-premierul și actual om de afaceri Ion Sturza declara la ProTV că guvernatorul BNM se face direct vinovat de deprecierea leului.

“Sânt lucruri subiective nu poți să păstrezi leul moldovenesc în condițiile geopolitice regionale, dar mai neprofesionist cum a activat BNM e greu de închipuit sunt niște lucruri ca la farmacie. Oferta de lei cererea. Cum putea să limiteze oferta de lei când au pompat 3 miliarde și ceva pe piață (BNM a creditat Banca de Economii și Banca Socială cu 3,5 miliarde de lei n.r) și iar s-au scos bani și au plecat în direcția Rusia. E un cerc vicios se salvează leii care se scot din Moldova. Este o complicitate”, spunea Sturza.

Omu de afaceri susține că nu există nicio scuză pentru Banca Națională pentru acest mega rateu. În Republica Moldova legislația este extrem de dură, chiar prohibitivă, care impune niște reguli clare de prudență financiară de control. Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici organele de control nu au dreptul de interveni în asemenea situații cu excepția lui Drăguțanu.

Dacă era Leonid Talmaci la BNM nu se întâmplau asemenea lucruri. El  era mister NU. El când se uita la casele de schimb leul înmărmurea

You may also like

Comments are closed.

By