Importurile de maşini second-hand au scăzut puternic în ianuarie-noiembrie 2014

a

Persoanele fizice au importat în ianuarie-noiembrie 2014 mărfuri şi produse în valoare de 110,0 mil. dolari SUA, cu 28,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul 2013, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Diminuarea importurilor a fost condiţionată de reducerea livrărilor de autoturisme şi autovehicule (-30,2%), cărora le-au revenit 89,0% din importurile realizate de persoanele fizice.

Totodată, datele statistice releva ca fiecare al doilea automobil adus în țară este mai vechi de opt ani, rezultatul datorându-se deciziei autorităților de a extinde limita de vârstă a mașinilor importate de la șapte la zece ani.

Cele mai populare modele second hand sunt Renault Megane, Toyota Corolla (diesel) si Ford Focus. Luând în calcul un pret mediu de 5.000 de euro, in total, moldovenii au cheltuit pe mașini vechi aproape 130 de milioane de euro (circa 2,2 miliarde de lei), în timp ce pe automobile noi au dat doar circa 58 de milioane de euro (la un cost mediu de 15.000 de euro mașina).

Experții susțin că deși statisticile arată o diminuare a importurilor automobilelor second-hand, moldovenii optează tot mai puţin pentru maşinile noi, în special după ce guvernanţii au permis din ianuarie 2013 importul automobilelor cu o vârstă de până la 10 ani. Această decizie a scăzut foarte mult numărul maşinilor noi im­por­tate în ţară, iar astfel cota acestora nu trece în prezent de 15 %. Dealerii se luptă la greu pentru fiecare client, oferă discounturi generoase şi o garanţie mai mare ca de obicei.

 

You may also like

Comments are closed.

By