Igor Boțan: Apelul lui Filat către Ghimpu este o TRIŞARE, încearcă să-l elimine pe Leancă

botan
Analistul politic, Igor Boțan, consideră că apelul lui Vlad Filat către Mihai Ghimpu, ca să voteze Guvernul Leancă, este un apel zeflimitor sau o ușoară trișare. În alte cuvinte, Boțan susține că liderul PLDM îl încearcă de minte pe Ghimpu, prin afirmația că doar de PL, depinde parcursul european al Republicii Moldova.

Este zeflimitor, pentru că Filat zice că doar de Ghimpu depinde soarta țării, dar de ce Filat a lăsat ca această soartă a țării să depindă de Ghimpu și nu de el? În realitatea, Filat este de fapt, foarte relaxat pentru că în cazul în care Ghimpu nu votează, el scapă de un concurent puternic din interiorul propriului partid.

Cât ține de un eventual răspuns din partea liberalilor, analistul opinează că aceștia ar putea juca foarte frumos sub acest apel, astfel încât să-și contureze buna imagine în fața societății civile, dar și a europenilor.

Ghimpu nu e dintre cei slabi de fire. El poate accepta acest joc, doar că Ghimpu poate juca foarte interesant: el votează la apelul lui Filat, dar făcând în același timp o remarcă de susținere personală a lui Iurie Leancă. Mai departe, domnul Ghimpu ar putea veni cu un apel și către societate civilă prin care să explice foarte clar, foarte conchis și explicit, că ”vedeți eu fără funcții am votat! Eu nu mi-am asumat nicio responsabilitate prin acest vot, eu doar am salvat la apelul vostru și al d-lui Filat, parcursul european. În continuare rămân câinele de pază a implementării acordului de asociere”.

Igor Boțan susține că în cazul în care PL-ul nu va vota candidatura lui Leancă, acesta va da prost în fața tuturor.

Revenind la apelul lui Filat și modul în care acesta a fost formulat, Boțan spune că liderul PLDM, de fapt trișează, ”ușor, dar trișează”! Liderul PLDM se prezintă drept exemplu, că nici el personal nu deține vreo funcție decât de cea de deputat, dar de fapt anume el împreună cu Vlad Plahotniuc, decid totul și trimit spre execuția Guvernului, deciziile luate.

”Când domnul Filat îndeamnă PL să demonstreze ”că nu se ține de funcții”, el de fapt trișează, pentru că acordul pe care l-a semnat cu PDM este unul foarte special. Potrivit acordului, prim-ministrul devine o marioneta pentru că toate deciziile se iau la reuniunea liderilor, apoi la consiliul coaliției și apoi ajung în prezidiul Guvernului, unde trebuie să fie acceptate prin consens și abia apoi să fie dezbătute în ședința Guvernului”.

Totodată, analistul se arată convins că Iurie Leancă este conștient de limitarea atribuțiilor sale în calitate de prim-ministru, prin intermediul acordul de coaliție, doar că în acest caz ar putea fi vorba deja de un alt joc. Unul al lui Iurie Leancă.

”Dacă Ghimpu votează, el va deveni un aliat personal al lui Iurie Leancă care mai este susținut și de un grup mic din PLDM. Apoi Leancă, fiind cea mai reprezentativă persoană și pentru europeni, își poate crea un câmp de manevră mai larg, alcătuit din PLDM și PL. Asta dacă se vrea un lider politic puternic cu adevărat”.

Pe final, Igor Boțan a declarat că situația politică pe care o avem astăzi este și o consecință a lipsei de transparență pe care ei (mai multe ONG-uri și analiști politici) au cerut-o în timpul când se desfășurau negocierile. ”Ne-am pus mâinile în cap când am vazut acordul”, a conchis expertul.

sursa: deschide.md / foto: www.europalibera.org

You may also like

Comments are closed.

By