Heritage: Economia Moldovei rămâne ÎN MARE PARTE LIPSITĂ DE LIBERTATE. Mașinăria statului putred de coruptă

a

Libertatea economică a Republicii Moldova a fost cotată cu un scor de 57,5 clasându-se pe locul 111 din totalul de 178 de state, potrivit Index of Economic Freedom publicat de Heritage Foundation.

Scorul Republicii Moldova a crescut cu 0.2 puncte față de anul trecut, dar economia Moldovei continuă să fie afectată de corupție ceea ce contribuie  la declinul libertății de afaceri și creșterea cheltuielilor guvernamentale. Republica Moldova se află pe locul 39 în rândul 43 de țări din regiunea Europei, iar scorul său general este sub mediile regionale și mondiale.

Experţii americani ne-au acordat punctaje înalte la compartimentul libertatea fiscală (85,1), libertatea comercială (79,8), libertatea monetară (76,1), libertatea afacerilor (66,8). Punctaje mult sub medie avem la capitolul corupţie – (29), libertatea investiţională – (50), drepturile de proprietate – (40) şi combaterea corupției (35).

Începând din anul 2011 libertatea economică a Moldovei a crescut cu 1,8 puncte fiind înregistrate progrese modeste la trecerea la economia de piață de la cea sovietică.

Cu toate acestea, statul de drept slab și lipsa progresului și tărăgănarea aplicării politicilor de piață continuă să împiedice dezvoltarea economică a Moldovei. Performanța economică a statului este mult sub potențial. În plus, intervenția statului în sectorul privat creste riscul economic într-un mediu politic volatil. Instabilitatea politică a generat o politică fiscală fragmentată ceea ce influențat gradul de corupție în majoritatea instituțiilor birocratice.

În clasamentul Heritage, Moldova este devansată la libertatea economică de cea din Nicaragua, Tanzania și Cambodgia și este precedată de Djiboti, Gambia și Seychelles.

În fruntea clasamentului cu cele mai libere economii sunt Hong Kong, Singapore și Noua Zeelandă, Australia și Elveția. La polul opus cu cele mai reprimate economii sunt Venezuela, Cuba și Koreea de Nord.

You may also like

Comments are closed.

By