Gurin a pornit URMĂRIREA PENALĂ pe numele unui fost magistrat al Judecătoriei sect. Rîşcani

gurin

Procurorul General, Corneliu Gurin a pornit urmărirea penală pe numele fostului judecător al Judecătoriei sect.Rîşcani. Acesta este acuzat de comiterea a trei infracţiuni:

– pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor decizii şi încheieri contrare legii (art.307 alin.(2) Cod penal)

– falsul în acte publice (art.332 alin.(2) lit.b) Cod penal)

– depăşirea atribuţiilor de serviciu, comise de către o persoană cu demnitate publică (art.328 alin.(3) lit.b), d) CP). 

Pornirea urmăririi penale a fost posibilă după ce acum două săptămîni, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demersul Procurorului General la pornirea urmăririi penale şi tragerea ex-judecătorului la răspundere penală.

Potrivit materialelor procesului penal, în perioada 2012-2014, magistratul, în coparticipaţie cu anumiţi angajaţi ai Judecătoriei sect.Rîşcani şi de comun cu alţi jurişti, au introdus în mod fraudulos modificări în programul informaţional de gestionare a dosarelor (PIGD), evitînd astfel procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile, primind ilegal şi examinînd unilateral diferite acţiuni civile, asupra cărora ulterior pronunţa hotărîri.

Pînă la această etapa, procurorii au reuşit să identifice în respectiva instanţă de judecată 20 de cauze civile, numerele electronice de înregistrare şi evidenţă ale cărora au fost ulterior ilegal folosite de către judecător la întocmirea dosarelor clone. De regulă, cauzele civile aveau ca obiect al litigiilor sume impunătoare de bani, cifrate la milioane de lei.

Urmărirea penală pe acest caz va fi exercitată de Procuratura Anticorupţie care va efectua toate acţiunile procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Pentru infracţiunile incriminate de procurori, fostul magistrat riscă pînă la 10 ani închisoare.

You may also like

Comments are closed.

By