Gluma se îngroașă. Drăguțanu i-a dat lui Shor 21 miliarde de lei să scoată valuta din Moldova

a

Ex-premierul și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe facebook că a rămas șocat de porcăriile pe care le-a făcut Banca Națională a Moldovei.

“Uitându-mă pe statisticile BNM, analizând și alte informații, am fost șocat de cele depistate. Rulajul total de valută tranzacționată contra MDL, în decembrie 2014, a însumat 4,17 miliarde USD (!). De 2,3 ori mai mult decât în octombrie. Prin virament acesta a fost de 4,1 ori mai mare. 80% dintre operațiuni s-au efectuat în euro, când necesitatea reală este de câteva ori mai mică. În numerar tranzacțiile au scăzut cu 10%, lucru care denotă un comportament decent al persoanelor fizice. Acest rulaj a fost făcut în luna care a precedat instituirea administrației speciale la BEM!!!”, susține Ion Sturza.

Omul de afaceri se întreabă de unde vine această ofertă enormă de lei pusă la dispoziția unor bănci alese pe sprânceană (matrioșka lui Shor – BEM, Banca Socială, Unibank), în timp ce oferta de credit a scăzut, depozitele au stagnat?! CORECT! De la BNM, aproximativ 21 de miliarde de lei!!! O cvasi-emisie neacoperită de economia reală. Mai mult chiar, în decembrie 2014, BNM a efectuat tranzacții spot (vânzare) cu echivalentul a 377,7 mil. USD. Cui? Băncii de Economii și Băncii Sociale, inclusiv pentru a închide operațiuni spot de 167,2 mil. USD, încheiate în lunile precedente.

În concluzie Sturza spune:

  1. BNM a făcut o emisie de 21 miliarde de lei (25% din PIB), emisie neacoperită, astupând astfel artificial gaura creată în sistemul bancar.
  2. Cursul leului s-a dus în c…r. Inflația va crește exponențial. Rezervele valutare – reduse cu 900 de milioane(!) USD.
  3. Au mai furat X milioane, dar contează la miliarde!?

P.S. Ultimul comunicat al BNM indică faptul ca s-au speriat sau cineva (FMI?) le-a dat un șut la locul moale. Dar e târziu: hoția și incompetența ne costă MILIARDE de dolari!

You may also like

Comments are closed.

By