Ginerele lui Nicolae Ciornîi de la Agroindbank, cercetat penal în România

a

Toni Greblă, judecător al Curții Constituționale din România, este acuzat de înființarea unui grup infracțional organizat pentru ocolirea embargourilor impuse Uniunii Europene de Rusia.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale pe numele a opt persoane. Este vorba de, Toni Grebelă, judecător la Curtea Constituțională, Ion Bîrcină, Iancu Iulian, Constantin Bartolomeu Săvoiu, Iulian Iancu, Lucian Șova, Horia Hăhăianu și moldoveanul Victor Dolghi, suspectat de săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (în forma aderării şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Despre Toni Grebă, DNA precizează că acesta este acuzat de: trafic de influenţă în formă continuată; două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Finul judecătorului CC Toni Greblă, Ion Bîrcină, era interesat să exporte în Rusia şi Moldova şi cereale, materiale de construcţii sau produse de minerit, demersurile fiind făcute şi cu sprijinul lui Constantin Bartolomeu Săvoiu, în contextul relaţiilor acestuia cu afacerişti turci. Informaţiile reies din documente ale procurorilor care instrumentează dosarul lui Toni Greblă.

În comunicatul DNA se spune că exporturile alimentare din România în Rusia urmau să se facă prin Turcia. Moscova a desemnat Turcia drept partener privilegiat în privința importurilor de alimente după declanșarea crizei ucrainene și disputelor cu Occidentul. Judecătorul Toni Greblă este numai unul din cel puțin șase înalți foști sau actuali demnitari români interogați, trimiși în judecată sau arestați în dosare de mare corupție numai săptămâna aceasta.

Victor Dolghi este asociat la SC Blue Energie Group SRL împreună cu Vladislav Chetrar, ginerele milionarului moldovean Nicole Ciornâi şi Mihai Prundianu, acesta din urmă fiind un apropiat al lui Bîrcină Ion şi al lui Greblă Toni.

În august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION (persoană apropiată relaţional), cetăţeanul turc COREKCI SEVKET, cetăţeanul moldovean VICTOR DOLGHI şi CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”. Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

You may also like

Comments are closed.

By