Ghimpu bâhlește politica și bagă PL din nou în opoziție

Ghimpu

Negocierile politice sunt în impas. „Liderii” politici s-au poticnit undeva la împărțirea postului de președinte, care este ocupat în prezent și va fi ocupat încă cel puțin un an și jumătate, dacă Timofti nu ridică mâinile în sus și depune mandatul de Președinte al Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, inițial, a dat de înțeles că vrea funcția de președinte a Republicii Moldova. Luni seara, după negocierile cu PD și PLDM, Ghimpu a spus că este gata să renunțe a postul de Președinte al Republicii Moldova dacă obține Procuratura Generală (vinde funcții).

Ghimpu a cam bâhlit treaba când a cerut Procuratura în schimbul Președinției. De fapt, conducătorul PL a bâhlit-o și când a cerut Președinția. El înțelege că negociatorii trebuie să împartă tot, iar, după nevoie, pot vinde posturi după cum joacă fesul și interesul.

Dacă ne uităm în istorie, în special în anul 2010 (facerea Alianței), Ghimpu trâmbița de fiecare dată că instituțiile de forță trebuie să fie depolitizate. O declarație „curajoasă” a fost făcută la sfârșitul lunii decembrie 2010. Ghimpu a spus atunci: “Domnule Lupu, dacă depolitizăm, începem cu Procuratura!”. Acum ce face Ghimpu? Nu mai trebuie depolitizată Procuratura? Deja trebuie repartizată celor de la PL? Ce spune societatea civilă?

Partidului Liberal nu-i trebuie nici postul de președinte și nici Procuratura Generală. PL-ul are nevoie să vină la putere. Nu cred că este cineva în partid, în afară de Ghimpu, care dorește să fie încă 4 ani pe banca opoziției, undeva lângă socialiști sau comuniști. Președenția și Procuratura sunt doar niște mofturi personale ale celui care striga la stânga și dreapta că avem nevoie să depolitizăm mai multe poziții. Insistența asupra acestor posturi nu vor avea alt efect decât aruncarea PL-lui din orice formulă guvernamentală. Da, Ghimpu spune că la Procuratură trebuie să fie o persoană străină, însă el scapă să ne spună că aceeași persoană va fi în subordinea PL, iar Procuratura oricum să fie repartizată partidului său.

După cum a scris ieri Petru Bogatu, acum partidele pro-europene ar trebui să cedeze între ele mai multe poziții. Trebuie să renunțe să mai insiste asupra anumitor posturi, instituții și tot așa mai departe. Doar în așa fel, prin cedări de poziții, ar putea fi creată o alianță puternică. Ghimpu ar trebui să se gândească cât mai repede ce face, să fie clar dacă el este gata să bage PL-ul în opoziție sau dacă este pentru alegeri anticipate.

CORNELIU GANDRABUR

You may also like

Comments are closed.

By