GHID PESIMIST pentru 2015: Locurile în care poate izbucni un conflict sau un război generalizat

glob
Riscul apariției unor noi conflicte sau al unor războaie generalizate rămâne și în acest an unul mare. Agenția Bloomberg a publicat o prognoză pesimistă a conflictelor care pândesc anumite regiuni în 2015.

Pe lista celor de la Bloomberg se află statele baltice, dar primele țări amenințate de extinderea conflictelor sunt Siria, Iranul și Israelul. De asemenea, pot apărea conflicte și în Nigeria, din cauza scăderii prețului petrolului, în timp ce grupările extremiste din diverse colțuri ale lumii vor deveni tot mai puternice.

Bazându-se pe sondaje în rândul experților de politică externă, pe chestiuni militare și economice, agenția Bloomberg a indicat în acest ”Ghid pesimist al lumii în 2015” locurile în care, peste puțin timp, situația se va înrăutăți. Conform agenției, în total, pe planetă sunt 15 zone în care situația este foarte tensionată și totul poate degenera într-o clipă.

Țările baltice. Vladimir Putin ar putea încerca să submineze NATO, declanșând revolta minorității ruse din Estonia sau Letonia sau în enclava Kaliningrad, dintre Polonia și Lituania. Aviația rusă a provocat deja în 2014, de mai multe ori, aviația NATO, încercând astfel să testeze angajamentul Alianței de a apăra flancul estic.

Ucraina. Sprijiniți de militari ai Moscovei, separatiștii pro ruși ar putea încerca să străpungă Ucraina, pentru a crea un coridor spre Crimeea. Atacul ar duce la creșterea sancțiunilor occidentale și la o sporire a implicării militare și financiare rusești în zonele ocupate de separatiști.

Marea Chinei. Confruntările militare dintre China și Japonia escaladează, pentru controlul asupra insulelor Senkaku/Diaoyu. Aliații celor două țări se implică în conflict, situație care duce la tensiuni globale și la inflamarea naționalismelor, pare să indice cel mai pesimist scenariu.

Nigeria. Militanții islamiști Boko Haram își vor intensifica atacurile, încercând să extindă zona unde au instituit un califat în nord-estul țării. În cazul în care armata președintelui Goodluck Jonathan nu reușește să îi învingă pe rebeli, este posibilă izbucnirea unui război civil în țara africană cu cele mai mari rezerve de petrol.

Arctica. Creșterea tensiunilor dintre Rusia, SUA, Norvegia, Canada și Danemarca poate duce la confruntări între flotele celor cinci țări aflate în dispută pentru controlul teritoriilor arctice, după ce încălzirea globală a dus la topirea ghețarilor care fac posibilă exploatarea resurselor din zonă.

Grecia. Căderea guvernului actual și preluarea puterii de către Opoziția anti-euro, condusă de liderul extremei stânga, Alexis Tsipras, va genera un șoc la nivel continental. Tsipras refuză plata datoriei externe, iar aplicarea promisiunilor sale electorale ar duce la prăbușirea eurobondurilor și o nouă criză euro.

Siria. Violențele din Siria se pot extinde în Liban, Iordania și, cel mai grav, în Turcia, odată cu escaladarea conflictului dintre regimul Assad și Statul Islamic și distrugerea opoziției moderate din această țară.

Israel. O a treia revoltă a palestinienilor împotriva israelienilor poate izbucni după alegerile din luna mai. Violențele vor crește fundamentalismul în ambele tabere, atrăgând în conflict militanți din țările vecine. Hamas va căuta noi confruntări cu armata israeliană, pentru a-și crește influența politică în teritoriile palestiniene. Astfel, Hamas poate deschide un nou front în West Bank sau va reîncepe atacurile din Gaza.

Irak.
Militanții grupării Statul Islamic vor provoca un război sectarian, în care șiiții, majoritari, se vor confrunta cu minoritatea sunnită. Acest lucru va afecta producția de petrol a țării și va atrage SUA și puterile regionale în conflict.

Iran. Dacă nu ajunge la un acord cu marile puteri, pentru limitarea programului său nuclear, Iranul ar putea continua dezvoltatea de arme atomice. Statul Israel va acționa, declanșând un război regional.

Arabia Saudită.
Cel mai mare producător de petrol din lume are un rol cheie în stabilitatea economiei mondiale. În cazul în care Regele Abdullah, în vârstă de 90 de ani, moare, succesiunea revine prințului Salman (79 ani). Momentul este critic pentru că Regatul Saudit atacă Statul Islamic, cu lovituri aeriene, în vreme ce mii de cetățeni saudiți s-au înscris voluntar în armata ISIS.

You may also like

Comments are closed.

By