Enclava s-a umflat în pene! Străinii vor trebui să achite 30 USD pentru Cartea Verde

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Străinii care vor intrat pe teritoriul Transnistriei cu automobilul vor trebui să-și cumpere Cartea Verde care va costa în medie 330 ruble (27 USD), potrivit deciziei aprobate ieri de Guvernul de la Tiraspol.

Prețul asigurării va fi în funcție de capacitatea motorului, numărului de locuri, vârsta automobilului experiența șoferului, dar și perioada aflării pe teritorul regiunii. Costul asigurării pentru automobilele înregistrate în străinătate cu capacitatea motorului de 2000 centimetri cubi va fi de 30 USD, pentru o perioadă de un an.

Potrivit spuselor șefului Serviciului Financiar și a controlului bugetar, Oleg Pisceanskii, decizia de introducere a asigurărilor Cartea Verde este îndreptată în favoarea celor care sunt implicați în accidente rutiere.

Cetățenii străini vor fi obligați să procure Cartea verde începând cu 1 martie curent

La ora actuală, posesorii mașinilor cu numere transnistrene pot circula pe teritoriul Republicii Moldova, dar trebuie să facă dovada că au viză de reședință în regiunea transnistreană. În 2007, 80% din şoferii vehiculelor cu numere transnistrene locuiau în dreapta Nistrului. Acum, aceste unități de transport nu mai pot intra sau ieși în și din Republica Moldova prin punctele de frontiera cu Ucraina și România.

De „gaura neagră” numită Transnistria profită și importatorii de mașini din Republica Moldova, și regimul de la Tiraspolul, dar, până nu demult, și importatorii de mașini din Ucraina. Potrivit unui raport al fostului şef al Misiunii Europene de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, Ferenc Banfi, „Transnistria este un depozit de maşini traficate ilegal”. Potrivit lui, cetăţeni din Ucraina, folosind un domiciliu fictiv în Transnistria, introduc automobile scumpe din stânga Nistrului în ţara lor, evitând achitarea taxelor. Astfel, a mai spus Banfi, bugetul Ucrainei era prejudiciat grav.

You may also like

Comments are closed.

By