Economia Moldovei intră la apă. BERD anticipează stagnare în 2015

Activists of environmental group Greenpeace protest against anti-nuclear programs outside the office of the European Bank for Reconstruction and Development in Kiev

BERD a înrăutățit prognoza de creștere economică a Republicii Moldova pentru anul 2015. Astfel, economia țării noastre va stagna după ce în septembrie anul trecut instituția financiară internațională estima o creștere de 4% pentru anul curent.

BERD susține că economia Moldovei va stagna în 2015 în timp ce a Belarusului va avea un avans de doar 1,5%. “Există riscul ca Moldova și Armenia să intre în recesiune ca urmare a situației dificile din regiune în special a Rusiei, care este principala sursă a remiterilor, dar și un important partener comercial”.

Potrivit informațiilor BERD, fluctuațiile valutare din Republica Moldova ar putea influența negativ sectorul financiar și economia, ca urmare a gradului înalt de dolarizare al băncilor moldovenești.

“Deprecierea rublei rusești va crește presiunea pe cursul valutar al statelor care au relații comerciale strânse cu Rusia și au un volum semnificativ al investițiilor și remitențelor”, se mai spune în analiza BERD.

Pentru anul 2014 BERD prognozează o creștere a economiei moldovenești de 3%.

You may also like

Comments are closed.

By