Datoria Moldovei pentru gazul rusesc creşte ca pe drojdii

a

La sfârşitul lunii septembrie anul trecut, soldul datoriei pentru resursele energetice a constituit circa 587,5 mil. dolari SUA, cu peste 4 mil. dolari SUA mai mult faţă de luna iunie 2014, arată raportul Balanţa de Plăţi publicat de Banca Naţională a Moldovei

Specialiştii Băncii Naţionale nu oferă o explicaţie a cauzelor acestui salt a datoriei externe pentru resursele energetice. Creşterea angajamentelor externe s-ar putea explica prin întârzierea unor plăţi faţă de furnizorul de gaze naturale, dar şi prin penalităţile impuse ca urmare a neplăţii la timp.

Datele Băncii naţionale relevă că de la finele anului 2005 şi până la finele trimestrului trei al anului 2014, datoria externă pentru resurse energetice practic s-a dublat, majorându-se de la 286 de mil. până la 587,5 mil. dolari SUA.

Potrivit informaţiilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Republica Moldova a importat 659,4 mil. metri cubi de gaz cu 4,8% mai puțin în nouă luni din 2014 față de perioada similară a anului precedent. Prețul achitat pentru mia de metri cubi a fost de 5164 lei cu 8,9% mai mult față de nouă luni din 2013.

La 11 noiembrie 2014 compania rusă de gaze Gazprom a redus cu 45 de dolari pe mia de metri cubi prețul la livrările sale de gaze pentru Republica Moldova pe anul viitor, la 332 de dolari mia metri cubi. Însă reducerea nu va fi simţită şi de consumatori în condiţiile în care leul moldovenesc s-a depreciat cu 20% faţă de dolarul american. BNM susţinea în ultimul raport al şedinţei CA că în anul 2015 există riscul să fie majorate preţurile reglementate (gaz şi curent electric).

You may also like

Comments are closed.

By