Cum Shor a adus Banca de Economii la sapă de lemn. Pierderi de 202 mil. lei în 2014

a

Banca de Economii, care a revenit în proprietatea statului la sfârșitul luni noiembrie anul trecut a înregistrat pierderi de 202,5 mil. de lei în 2014 cu 111 mil. de lei mai puțin față de recordul înregistrat în 2012.

Pierderile fabuloase ale BEM sunt o nouă lovitură pentru instituția financiară și acționarul majoritar, Guvernul, după ce banca a înregistrat un profit de 35,4 mil. de lei în 2013. Rapoartele BNM arată că BEM înregistra în luna noiembrie anul trecut un profit de 1,6 mil. de lei, iar situația s-a înrăutățit brusc, BNM fiind nevoită să instituie administrare specială la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut ca urmare a tranzacțiilor dubioase cu Banca Socială și Unibank, care ar fi controlate de Ilan Shor.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara că dacă la aceste 3 bănci (BEM, Banca Socială și Unibank n.a) nu ar exista probleme și riscuri, noi nu am fi intervenit cu administrare specială, pentru că administrarea specială e o măsură destul de drastică și destul de dură. Băncile în prezent funcționează în regim normal, cu excepția faptului că nu acordă credite. Administratorii speciali care sunt angajați ai BNM, analizează situația și la începutul lunii februarie vor prezenta la Banca Națională un raport în care vor detalia care sunt problemele.”

Situația de la Banca de Economii rămâne în continuare destul de gravă, iar după instituirea administrării speciale BNM a acordat un credit de 3 – 3,5 miliarde de lei, potrivit informațiilor oficiale, însă experți susțin că suma ar fi cu mult mai mare. Administrarea specială a fost instituită la o zi după ce Curtea Supermă de Justiție la 27 noiembrie 2014 a decis anularea rezulattelor Adunării Generale a Acționarilor din august 2013 cu privire majorarea capitalului instituției financiare, iar drepturile acționarilor fiind încălcate în acest sens.

Suma creditelor expirate se apropie de 900 mil. de lei

Volumul total al creditelor expirate ale BEM au însumat în decembrie anul trecut 893,6 mil. de lei cu peste 13% mai mult față de luna noiembrie. Activele băncii constituiau 14 miliarde de lei cu 37,3% mai mult la sfârșitul anului 2014 față de începutul anului.

Filat, suspectul în delapidarea Băncii de Economii

În toamna anului trecut, ex-președintele Comisiei pentru Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță a adus dovezi că firma „Caravita CO” a nepotul liderului PLDM Vlad Filat, Vladimir Rusu, este beneficiarul mai multor credite de milioane de la BEM. Potrivit documentelor prezentate de Ioniță, pe parcursul ultimilor doi ani „Caravita CO” a beneficiat cumulativ de credite în sumă de peste 238 mil. lei.

Acționarii Băncii de Economii sunt statul 56,18% aparțin statului, 8,9% sunt deținute de Sisteme Informaționale Integrate – companie controlată de omul de afaceri Ilan Shor, care este și președinte al Consiliului de Administrație. Shor controlează un pachet de 2,78% la BEM prin intermediul Klasika Asigurări.

You may also like

Comments are closed.

By