Creşterea cursului leu/dolar măreşte ratele la bancă şi „fură“ banii din consum

a

Moldovenii sunt sufocaţi de creditele în valută străină, amână vacanţele în străinătate, taie din consum, iar companiile numără pierderile.  

Deprecierea leului cu 9,5% faţă de dolar și cu 5% față de euro în acest an măreşte factura populaţiei şi companiilor cu credite în valută, amplifică presiunea pe bilanţurile băncilor, erodează profiturile companiilor care se finanţează în valută, scumpeşte importurile şi poate antrena scăderea consumului şi diminuarea încasărilor bugetare din TVA şi accize.

Pentru astăzi BNM a afișat un curs oficial de 17,25 lei pentru un dolar american și de 19,98 lei pentru un euro.

Rezervele valutare de la BNR sunt principalul scut de protecţie pentru leu în faţa unei agravări a tensiunilor externe şi interne, iar de la începutul lui 2015 rezerva a coborât sub pragul de 2 mld. euro.

Guvernatorul Băncii Naționale susține că deprecierea leului moldovenesc față de principalele valute de referință a fost influențată de căderea economiei Federației Ruse, dar și a embargoului pentru producția agricolă moldovenească.

“Rubla rusească a căzut brusc, iar moldovenii care muncesc în Rusia trimit mai puțină valută acasă. Astfel s-au redus transferurile. O altă cauză care a dus la deprecierea valutei naționale este diminuarea exporturilor, parțial ca urmare a embargoului”, susține guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

Guvernatorul e de părere că un alt factor, deși subiectiv, care a dus la deprecierea leului este că din cauza panicii tot mai mulți moldoveni cumpără dolari și euro. În același timp, situația politică la fel este un factor în condițiile în care o parte din oamenii de afaceri din Republica Moldova observând că nu este stabilitate își transferă capitalul în străinătate, protejându-și astfel investițiile.

Cursul de schimb este un subiect delicat pentru moldoveni, având în vedere că 46,5% (echivalentul a 9,9 miliarde lei) din împrumuturile contractate de populație și companii în noiembrie anul trecut erau în valută străină. În luna decembrie soldul acestora s-a redus cu 90%, la 979,8 mil. lei.

Din ianuarie anul trecut și până în ianuarie 2015, leul moldovenesc s-a depreciat cu 24,3% față de dolarul american și cu 10% față de moneda unică europeană, iar acest lucru poate majora numărul de restanțieri cu 5-10%, ceea ce va provoca dificultăți băncilor.

You may also like

Comments are closed.

By