Cine va fi conducătorul UNIONIȘTILOR basarabeni în 2018?

Basescu

Alegerile parlamentate din Moldova au demonstrat o problemă gravă a segmentului politic de dreapta pro-românească, care și-a pus scopul de a uni cele două state. Legalizarea scopurilor unioniste și rezultatele obținute pe 30 noiembrie 2014 ne arată că o idee nu poate fi promovată în condițiile actuale fără un lider politic de nivel național care ar mobiliza populația spre un obiectiv major al întregului popor.

Vedem că un partid care nu are o echipă consolidată și bine structurată, lideri naționali/regionali și logistica necesară, având numai scopuri unioniste, a acumulat la alegeri doar 6,858 de voturi. Sunt oare acești 7 mii de alegători toți susținători ai unionismului din Basarabia? Cred că nu, dar a fost posibil mobilizarea electoratului de dreapta sub drapelul PNL în condițiile în care pe listele PNL figurau persoane pe care nimeni nu le cunoaște, care fac parte din unele structuri cum ar fi Garda Naționalistă, Consiliul Unirii, etc., e greu de spus.

La acest capitol ar trebui să vedem cum a procedat alt pol al eșichierului politic, cel de stânga pro-rusă. Exemplu dat de Rusia prin implantarea lui Renato Usatâi în politica moldovenească ne demonstrează că ”solul” politicii moldovenești acceptă orice și dă ”roade”, dacă știi a utiliza retorica unor mesaje electorale în condițiile când clasa politică este discreditată.

De ce Usatîi și CO, Socialiștii au reușit să primească o susținere mediatică și financiară din exterior, propunând o alternativă actualei guvernări, iar mișcările unioniste din partea României nu au obținut nimic? Fiecare care a participat pe listele în calitate de candidați să răspundă singur la această întrebare.

Cel mai important în toată istoria asta cu implantarea unui gastarbeiter în politica autohtonă este finalul cu scoaterea lui din cursa electorală și blocarea completă activității politice pe teritoriul Moldovei.
Dar, revenim la problema lipsei unui lider național al curentului unionist.

Ultimii trei ani de activitate a forțelor unioniste din Basarabia prin așa partide/asociații ca PNL, Consiliul Unirii, Acțiunea 2012, mișcări legionare, așa și nu a scos către societate un grup de lideri tineri, carismatici, ambițioși – capabili să readucă pe ordinea de zi idealul național.

Toate discuțiile actuale asupra problemei Unirii par mai mult a unor polemici a veteranilor mișcării naționale și nicidecum a unor proiecte de perspectivă… Criza cadrelor de nivel politic deja e prea vădită ca să nu fie observată!

La acest subiect ar fi oportun să revenim la metodele deja testate de alții, numai să le adaptăm la condițiile mișcări unioniste din Moldova. Mă refer la planurile unor politicieni din România de a obține cetățenia RM și de a continua cariera sa politică în Basarabia. La momentul actual este unica salvare a situației. Traian Băsescu de mai multe ori a anunțat că dorește să se ocupe cu Unirea deja din interiorul Republici Moldova, dacă președintele Timofti îi acordă cetățenia Republicii Moldova.

Pe Facebook s-au lansat mai multe versiuni cum ar putea evolua evenimentele dacă Băsescu obține cetățenia RM și se implică în politică moldovenească. Să conturăm doar unele versiuni și presupuneri: în martie curent, Băsescu obține cetățenia RM și vine cu traiul la Chișinău, în aprilie aderă la vreo-un partid din RM, î-i face un rebreiding și se implică în campania electorala la alegeri locale, ulterior și cele parlamentare.

Vă imaginați ce impact politic și social va avea pătrunderea pe eșichierul politicii moldovenești a unui lider de talie europeană și ce consecințe electorale va obține partidul din Basarabia la care va adera Băsescu?

Mai mult ca atât, Băsescu va veni nu singur, va fi însoțit de o echipă de manageri, oameni de afaceri din România, Europa care îi vor acorda suport logistic și financiar în activitatea sa politică. În consecință, apariția lui Băsescu la Chișinău va rupe de la electoratul PLDM și PL, nemaivorbind de partidele mici care activează pe segmentul liberal-democrat și de dreapta. Practic se va produce reformatarea câmpului politic, prin care o să apară un nou ”pol magnetic” care va mobiliza electoratul proeuropean și cel unionist în jurul lui Băsescu și echipa sa.

Aș dori să vad cum la alegerile parlamentare din 2018 sau mai devreme, Băsescu cu echipa sa va veni cu un mesaj de combatere a corupției și unitate națională. Ce și cum îi vor răspunde liderii politici autohtoni în așa situație?

Venirea lui Băsescu în RM ar fi o unică șansă reală a curentului unionist de a avea o continuitate politică de perspectivă în Basarabia și coagularea în jurul său a unei echipe tinere în interesul național.

Dar, pentru realizarea acestor planuri să vedem dacă nu vor apărea următoarele circumstanțe:

O să permită liderii clasei politice din Moldova lui Nicolae Timofti să-i acorde lui Băsescu cetățenia RM în condițiile art. 24 alin. (2) din Legea Nr. 1024 din 02.06.2000 cu privire la acordarea cetățeniei, care oferă posibilitatea acordării cetățeniei RM în mod de urgență într-o procedură simplificată prin decret al Președintelui Republicii Moldova?

Dacă T. Băsescu va obține cetățenia RM și se va implica în politica moldovenească, nu se va termina istoria lui de succes fix așa cum și basmul unui gastarbeiter din Rusia implantat în politica autohtonă și scos din cursă din cauza unei temeri ca are priză la electorat, iar suportul necesar îl primea din exterior?
Corneliu Gandrabur

You may also like

Comments are closed.

By