Chirtoacă: Cu Lucia Culev ce facem? O ARDEM PE RUG?

Chirtoaca 4

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a anunțat internauții că în ziua de Crăciun, pe stil vechi, a primit o scrisoare din partea Mitropolitului Vladimir. În scrisoare, Înalt Preasfinția Sa își exprimă regretul față de o declarație pe care a făcut-o șefa Direcției cultură din cadrul Primăriei Chișinău. Potrivit IPS Vladimir, Lucia Culev i-a numit ”sectanți” pe creștinii ortodocși care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.

La rândul său, Chirtoacă a dezmințit informațiile, menționând că Lucia Culev nu a făcut asemenea declarații, calificându-le drept minciuni.

scrisoare mitropolit
Vedeți mai jos postarea integrală de pe facebook a primarului Dorin Chirtoacă:

”A doua zi de Craciun, pe stil vechi, am primit o scrisoare din partea IPS Vladimir, Mitropolit al Chisinaului si al Intregii Moldove. Conform acesteia, Lucia Culev, sefa directiei cultura, ar fi facut o declaratie inacceptabila. Nodul discordiei – cuvantul “secta”. Am verificat.

De fapt nimeni nu a facut asemenea declaratii si nimeni nu a fost numit cu un asemenea cuvant, cu atat mai mult Mitropolia Moldovei. Cu toate acestea, reactia Mitropoliei este fireasca si de inteles. Mitropolia a reactionat la ce a fost intrebata.

Am luat legatura cu Mitropolia Moldovei si am transmis scuzele noastre pentru incidentul in care am fost implicati fara sa vrem. In mod normal nici asemenea cuvinte nu ar trebui sa ne scape, evident ne pare rau. Dar cui nu-i scapa un cuvant? Cu totii avem pacate si cred, de fapt, mult mai mari. Poate de acolo incepem cu ispasirea lor?

Cat tine de sarbatorile de iarna la Chisinau, acestea sunt si pe stil nou si pe stil vechi: iluminatul festiv din Chisinau este aprins pe 1 decembrie si deconectat pe 15 ianuarie, cand se incheie sarbatorile pe stil vechi.

Da, Luciei Culev i se poate reprosa faptul ca i-a scapat cuvantul nepotrivit “secta”, in cadrul unei discutii telefonice, fara sa aiba in vedere pe cineva, cu atat mai mult fara sa numeasca pe cineva.

Apoi s-au facut deductii, interpretari, de la un cuvant scos din context s-a ajuns la declaratie, de la declaratie s-a ajuns la stiri, stirile se repeta de trei zile, iar institutiilor statului si bisericii li se cere sa comenteze tot acest lant, un fel de cum era jocul “telefonul stricat”, aparent totul fiind facut profesionist si cu un cu scop nobil – apararea valorilor crestine!

Poate, in numele valorilor crestine, auzind un cuvant nepotrivit, este corect sa plecam de la buna credinta, sa intrebam omul ce a avut in vedere, nu sa insinuam, sa-i atribuim declaratii pe care nu le-a facut si sa otravim atmosfera sarbatorilor de iarna?

Sau aceasta este singura capacitate in ziua de azi de a iesi in evidenta? Ori de dragul unui unui anumit tip de servilism, calcam in picioare ce a mai ramas, daca a mai ramas?

Si cu Lucia Culev ce facem? O acuzam de erezie, de vrajitorie, o ardem pe rug?

Doar un singur exemplu, anual, prin intermediul Directiei Cultura, se aloca 2-3 milioane lei pentru reconstructia sau reparatia bisericilor de la ambele Mitropolii? Putem vorbi chiar despre o lista intreaga de proiecte. Despre aceasta cine are de gand sa vorbeasca? Sau reducem totul la un cuvant, si acela scos din context?

Felicitari, senzationalul, demult, devenit cotidian, incepe sa aiba si iz de minciuna.

Sa nu uitam, fie si pe stil vechi, Craciunul tot este pe 25 decembrie, doar ca potrivit calendarului iulian, asa ca atunci, astazi este 27 decembrie 2014, si degraba vine Anul Nou!
Craciun Fericit!

Chisinau

27 decembrie 2014

P.S.: Salutam reactia, nu din partea Mitropoliei, dar din partea tuturor celorlalti, la un cuvant, la fel ca si la “bradul stramb” din PMAN, dar nu vedem, de peste o luna si jumatate (pe ambele stiluri), prea multe reactii la problema celor 13 miliarde de lei din sistemul bancar, cifra egala cu bugetul Chisinaului pe 7 ani sau cu bugetul pensiilor din RM pe 2 ani? Cum ar fi fost sa nu functioneze orasul timp de 7 ani: sa nu se plateasca salarii, sa nu circule transportul public, sa nu arda nici un bec pe strada, sa nu functioneze gradinitele si scolile, sa nu fie apa si caldura s.a.m.d.?”, a scris Chirtoacă pe contul său.

You may also like

Comments are closed.

By