De ce nu avem Coaliție ? Întrebați-l pe GHIMPU

GHIMPU RADE

De foarte mult timp nu s-a mai utilizat în presă expresia „criză politică”, cu toate că ar fi cazul. Or anume cu asta se confruntă, pentru a câta oară(?), Republica Moldova.

Deși îndată după alegeri s-a anunțat că PL, PLDM și PD vor forma o coaliție de guvernare, pe meleagurile moldave nici nu miroase a așa ceva. Mai degrabă pute. Pute a mofturi și temeri. Liberale. Cele trei partide nu pot ajunge la un numitopr comun din cauza lui Mihai Ghimpu. Totul s-a împotmolit în jurul funcției de președinte, despre care Mihai Ghimpu spune că nu o cere, dar insistă în interviurile acordate  că i-ar aparține prin distribuție.

Logica lui Mihai Ghimpu este de neînțeleas, cel puțin pentru mine. Pe de o parte el nu cere funcția de președinte (asta afirmă), iar pe de altă parte, susține că nu o cedează. Dacă nu o ceri și nu ți-o dorești, de ce blochezi negocierile?

Surse din cadrul coaliției neformate încă susțin că defapt Mihai Ghimpu se teme. Se teme să nu fie aruncat de la guvernare după învestirea cabinetului de miniștri. De aceea vrea în calitate de garanție funcția de Președinte al țării. Ceea ce povestește el în interviuri confirmă indirect acest lucru, or, prin „mecanisme concrete de guvernare” Ghimpu subânțelege „garanții concrete pentru PL”. Sunt absolut întemeiate temerile lui Ghimpu, dar să le spună pe față și să nu încerce să  se ascundă după degete și să opereze cu formule de genul „noi nu dorim, dar nouă ne revine”.  Astfel, acesta încearcă să mintă opinia publică și să fugă de etichetarea de treucar – or anume asta își dorește Ghimpu – să-și asigure locul la treucă. Nimic mai mult! Doar că refuză să o spună deschis. Îi este rușine. Deși acesta e scopul oricărui partid, și nu e nimic rușinos în asta, Mihai Ghimpu o face acum pe prostituiata virgină.

Pe de altă parte îi înțeleg și pe restul negociatorilor ai viitorului luminos – trebuie să fii cel puțin la fel de „vesel” ca Mihai Ghimpu ca să fii de acord să-i oferi postul de Președinte. Mai ales că am avut cu toții ocazia să-i vedem prestația în această ipostază. UN DEZASTRU!

Negocierile, după cum am mai spus, s-au oprit la faza: Ghimpu nu vrea funcția de președinte, ea pur și simplu îi aparține! Iar noi, cetățenii, suntem nevoiți să urmărim o nouă criză politică, provocată de „nedorința lui Mihai Ghimpu” de prelua funcția de președinte, chiar dacă avem unul viu și, bogdaproste, parcă, funcțional.

P.S. În timp ce țara fierbe încercând să înțeleagă ce este în capul liderilor celor trei partide, Mihai Ghimpu dezvăluie singur pe facebook la ce se gândește în timpul negocierilor:

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu2

Gabriel Călin,

pentru Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By