Captură record de țigări de contrabandă, 2,8 mil. de pachete, la postul vamal Kuciurgan-Pervomaisk

a

În anul lunile august – octombrie 2014, misiunea EUBAM, împreună cu partenerii săi ucraineni, a efectuat o serie de acțiuni vizând  înăsprirea măsurilor de combatere a contrabandei cu țigări. Misiunea a intensificat monitorizarea în sistem de permanenţă a transporturilor de țigări și tutun, în special, din porturile maritime Odessa și Iliciovsk în Transnistria, potrivit informațiilor Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Această limitare în tranzitul de produse din tutun în Transnistria a permis autorităților vamale ucrainene detectarea mai multor încercări de tranzit ilicit de țigări, atât în porturile maritime din Odesa și Iliciovsk, cât şi la punctul de trecere a frontierei „Kuciurgan-Pervomaisk”. Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei a raportat că aceste acțiuni, cît și cooperarea cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, au dus la reținerea a 2,8 milioane de pachete de țigări, care au fost expediate în patru containere și două camioane.

În noiembrie și decembrie 2014 tranzitul de țigări din porturile maritime Odessa și Iliciovsk în Transnistria s-a redus la zero (după cum se vede în graficul de mai jos).

Este, totuşi, prematur să sugerăm că s-a pus capăt contrabandei cu produse din tutun în Ucraina prin segmentul central al frontierei moldo-ucrainene. Profitul destul de mare rămîne a fi motivant pentru traficanţi, având în vedere diferența de preț pe piețele din Moldova, Transnistria și Ucraina, precum și marjele de profit în cazul evitării achitării taxelor vamale.

You may also like

Comments are closed.

By