CAI VERZI PE PEREȚI // FILAT aruncă BEM-ul sub bradul lui NEGRUȚĂ

TIMOFTI FILAT

Deși există o sumedenie de dovezi, publicate anterior în presă, despre faptul că anume Filat ar fi acela care a secătuit Banca de Economii a Moldovei, acesta susține că nu el este autorul celui mai mare furt din istoria recentă a republicii.

Potrivit liderului verde, altul ar fi vinovatul și anume cel care bătea alarma în 2012, scriind scrisori la președinție despre mașinațiile suspecte de la BEM – Veaceslav Negruță, ministru al Finanțelor, plecat din funcție subit. Jurnal.md, publică o știre la această temă:

După ce ex-ministrul Finanţelor a făcut publice scrisorile în care îi avertiza încă în 2012 pe demnitarii responsabili de securitatea statului, despre pericolele ce planau asupra Băncii de Economii, nimeni dintre oficialii vizaţi nu vrea să spună de ce nu s-a întreprins nimic pentru a proteja proprietatea publică.

Mai mult. Premierul de atunci, astăzi deputatul Vlad Filat, sugerează că de fapt, responsabilitatea i-ar aparţine tocmai lui Veaceslav Negruţa, cel care până în 2012 administra pachetul statului la BEM. La rândul lor, procurorul general şi purtătorul de cuvânt al şefului statului, refuză să explice de ce apelurile ministrului Finanţelor au rămas ignorate.

În scrisorile expediate în 2012 pe adresa Consiliului Suprem de Securitate şi a Consiliului Naţional de Stabilitate Financiară, ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, informa despre atacul raider produs în 2011 la Banca de Economii şi prezicea că tranzacţiile dubioase cu acţiunile litigioase vor duce la devalizarea şi cedarea de către stat a pachetului majoritar, ceea ce s-a şi întâmplat în 2013. Negruţa afirmă că tocmai din motiv că toate apelurile sale au fost ignorate, s-a văzut nevoit să-şi dea demisia. Şeful de atunci al Consiliului Naţional de Stabilitate Financiară, ex-premierul Vlad Filat, nu spune de ce nu a întreprins nimic şi sugerează că Negruţa ar fi, de fapt, cel care ar trebui să răspundă.

Despre riscul apariţiei acestor probleme Negruţa a avertizat în 2012 inclusiv Procuratura Generală. Ministrul explica amănunţit schema prin care în urma unor decizii judecătoreşti a fost preluat un pachet de 18,5 la sută de acţiuni ale BEM de la proprietarii de drept şi avertiza că acesta va ajunge în mâinile aceloraşi persoane care vor prelua şi controlul asupra acţiunilor pe care va fi nevoit să le cedeze statul. Aşa cum s-a şi întâmplat în 2013. Până la publicarea corespondenţei oficiale, procurorul general afirma că nu a investigat situaţia la BEM pentru că nu ar fi existat sesizări că ar fi avut loc vreun furt.

După publicarea corespondenţei oficiale din 2012, din care se vede clar că procuratura a fost sesizată în mod oficial despre ilegalităţile şi riscurile de la BEM, de către un înalt funcţionar de stat precum este ministrul Finanţelor, procurorul general nu mai vrea să răspundă de ce nu a reacţionat.

Nu spune mai multe nici preşedinţia. Nicolae Timofti, care este şi şef al Consiliului Suprem de Securitate, a văzut acele scrisori în 2012, iar astăzi purtătorul său de cuvânt nu vrea să explice de ce nu s-a întreprins nimic.

Amintim că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului la sfârşitul lunii noiembrie după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care au contestat emisia suplimentară de acţiuni, din august 2013, în urma căreia statul a predat controlul asupra instituţiei. Decizia CSJ-ului a fost dur criticată de mai mulţi experţi, care au presupus că aceasta a făcut parte dintr-un întreg scenariu pus la cale pentru devalizarea băncii, pentru că instituţia a fost pusă pe brânci, iar statul va fi nevoit să scoată bani din buget ca s-o salveze.

You may also like

Comments are closed.

By