BNM a POMPAT 40 mil. dolari SUA în piață să ÎNGRAȘE leul

IMG_1711

Banca Națională a Moldovei a intervenit, miercuri, cu 40 mil dolari SUA pentru a suplini cererea de valută și a reduce din agitația de pe piața valutară în condițiile în care doar săptămâna curentă leul s-a depreciat cu 5,2% față de doalar, iar astăzi a atins nivelul de 16,66 lei.

Economistul Grigore Furtună nu a putut spune dacă este suficientă sau nu suma pentru cu care a intervenit BNM, dar a spus că nu banca centrală nu a întreprins pașii cuveniți la momentul potrivit pentru a stopa deprecierea leului.

“BNM nu vine cu explicații în public pentru a informa publicul. Este foarte multă abstracție”, a explicat Grigore Furtună, membrul Ligii Bancherilor.

Furtună spune banca centrală cu propriile ei mâini a stârnit panica de pe piața valutară, iar Liga Bancherilor a avertizat de mai multe ori despre ce se întâmplă pe piața valutară, iar BNM nu spus nimic.

Experții susțin că piața valutară e ținta unor atacuri speculative, iar deciziile BNM sunt luate cu întârziere erodând rezervele valutare.

Doar Anul trecut BNM a pierdut 664 mil. dolari SUA din rezerva valutară, ajungând la 2,156 miliarde dolari SUA.

You may also like

Comments are closed.

By