BNM a pierdut 660 mil. dolari SUA din rezervă pentru a menține leul pe lina de plutire

IMG_1712

Rezervele valutare ale BNM s-au redus cu 210,17 mil. dolari SUA în luna decembrie anul trecut, ajungând la 2,156 miliarde dolari SUA, iar pe tot parcursul anului 2014 rezerva valutară a băncii centrale s-a redus cu 660 mil dolari SUA.

BNM explică reducerea rezervelor valutare prin intervențiile pe piața valutară pentru a stabiliza cursul leul dolar. În decembrie anul trecut intervențiile băncii centrale pe piața valutară au constituit 156,40 mil. dolari SUA. De asemenea, diminuarea rezervelor a fost condiționată și de intervenţiile speciale sub formă de vânzări de valută cu Banca de Economii și Banca Socială și operațiunilor de tip swap valutar în sumă de 89.09 mil. dolari SUA, dar și de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA care a dus la reducerea rezervelor cu 24.78 mil. dolari SUA.

La sfârșitul anului trecut guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu susținea că BNM nu va interveni pe piața valutară doar pentru a calma spiritele, ci și în alte scopuri. În același timp, guvernatorul băncii centrale spunea că BNM are suficiente rezerve pentru face față șocurilor externe care ar putea influența piața valutară din Republica Moldova.

Ex-premierul și actualul om de afaceri, Ion Sturza declara acum ceva timp într-o postare pe facebook că leul moldovenesc a fost supus unui atac speculativ fără precedent, iar BNM a reacționat cu întârziere, panicată și mioapă, vânzând masiv valuta din rezerve.

Leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 20% față de dolarul american pe parcursul anului 2014, iar pentru astăzi a înregistrat un nou record de 16,0210 lei cu 18 bani mai mult față de cotația de ieri. În context BNM se așteaptă la un nou val de scumpiri în 2015. Este vorba de prețurile reglementate (gaz și energie electrică în condițiile în care achizițiile se fac în dolari), iar ca urmare banca centrală a majorat cu două puncte procentuale dobânda de referință la 6,5% anual.

You may also like

Comments are closed.

By