Banca Mondială dă de pământ cu politrucii de la Chișinău: Luați mâna de pe băncile moldovenești

a

După câteva luni de negocieri Guvernul de la Chișinău este pe cale să se contureze, iar Banca Mondială așteaptă planurile de reforme ale noului Executiv, scrie Alex Kremer de la Banca Mondială, managerul de țară pentru Moldova.

Conform tradiției, Banca Mondială urmează să prezinte premierului instituit propuneri și idei pentru implementarea reformelor durabile ce vorr ajuta la o creștere sustenabilă.

Banca Mondiala recomandă Guvernului de la Chișinău să curețe sistemul bancar, iar regulatorul și instanțele de judecată să respecte legislația și să nu permită politicienilor să-și promoveze interesele în sistemul bancar. De altfel, cetățenii moldoveni vor plăti scump pentru guvernarea proastă din sistemul bancar.

În același timp Alex Kremer susține că businessul moldovenesc are nevoie de transparență și eliminarea corupției. Principalele probleme care împiedică dezvoltarea afacerilor în Moldova sunt instabilitatea politică și corupția.

În concluzie, Kremer afirmă că Acordul de Liber Schimb cu UE va urgenta implementarea reformelor în Republica Moldova. Acordul va oferi un șir de oportunități pentru exportatorii moldoveni. Totodată, produsele europene în magazinele din Moldova vro fi mai ieftine, ceea ce va genera competiție. În prezent, Moldova este pe locul 4 din 7 în clasamentul competitivității globale Index (între Grecia și Iran), cu rating bun din 5 doar pentru servicii de sănătate și educație primară. Scorurile sunt deosebit de slabe pentru instituții, dimensiunea pieței, inovația și disponibilitatea tehnologică. În plus, raportul Doing Business al Grupului Băncii Mondiale notează că performanța Moldovei în comerțul transfrontalier a stagnat – o problemă critică pentru ambițiile de integrare regională din Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By