BALACCI // „G” premier?! „B” la MAI?! WTF???

Aseară Mihai Ghimpu a pus degetul pe rană. A zis răspicat ceea ce mai mulţi cunosc, dar nu s-au încumetat să spună despre culisele negocierilor cu privire la formarea alianţei de guvernare. Nume cu „C” şi „G” vor fi candidaturile PD şi PLDM pentru funcţiile de speaker şi premier! „C” semnifică Corman sau Candu, iar „G” – Natalia Gherman. Informaţia a bouleversat opinia publică, or niciun „L” nu s-a regăsit printre candidaturi. Iată că informaţia cu privire la „mazilirea” lui iurie Leancă, locomotiva electorală a PLDM, anunţat în campania electorală ca fiind candidatul partidului la funcţia de premier s-a dovedit a fi ADEVĂRATĂ, chiar dacă a fost oficial negată cu vehemenţă până acum, inclusiv din interiorul partidului. Şi pe mine informaţia m-a pus pe gânduri, or ceea ce zis Mihai Ghimpu m-a făcut să-mi amintesc că în politica moldovenească never say never, cum zic americanii şi respectiv urmează să fie luate în serios şi alte informaţii despre culisele negocierilor, care au ajuns la urechile mele şi pe care refuzam până acum să le iau în calcul, părându-mi ireale.

Mă refer la ce se va întâmpla cu Vama şi Ministerul Afacerilor Interne (cu tot cu Poliţia de frontieră), două domenii de interes special pentru mine. Ambele domenii se pare că rămân „asumate” (vorba clasicului) de PLDM şi acest fapt nu este unul din oficiu rău, or acest partid are oameni cu background bun, capabili de a gestiona cele două domenii, deosebit de importante pentru Moldova. Chiar surse din interiorul PLDM mi-au dat asigurări încă în campania electorală că Tudor Baliţchi, şeful de la Vamă, pe care eu obişnuiesc să-l numesc Bandiţchi (vedeţi în alte postări de pe blog de ce) nu se va mai regăsi după alegeri la cârma Vămii. Motiv de optmism! Aparent! Acum cel de care se pare că va scăpa Vama cade hodoronc-tronc, conform aceloraşi surse, peste celălalt domeniu, al afacerilor interne, Baliţchi dorindu-şi de mai mult timp funcţia de ministru.

Filat_Balitchi_inainteNegocierea funcţiei ar fi avut loc chiar de Revelion, acasă la Vlad Filat, unde Baliţchi a fost invitat, nu doar pentru a sărbători, dar şi pentru a fi discutate în atmosferă mai degajată chestiunile legate de business. Este o informaţie credibilă, luând în calcul sursele, dar şi calitatea lui Baliţchi de apropiat al liderului PLDM. Informaţia devine şi mai credibilă în contextul informaţiilor făcute publice aseară de Mihai Ghimpu. Deci, dacă e dezmăţ, atunci să fie până la capăt?! Dacă e să fie mazilit premierul-simbol al integrării europene Iurie Leancă, de ce să nu fie Tudor Baliţchi ministru la Interne, după ce va fi scos de la Vamă, unde a profanat tot ce poate însemna reformă şi chiar a adus situaţia la o stare mai proastă decât era în perioada guvernării comuniste???

Nu ştiu ce e în capul lui Vlad Filat. Makiavelismul şi obsesia lui de a călca greble devin deja simptomatice. N-am nimic contra Nataliei Gherman în calitate de diplomat şi nici chiar de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Dar, într-o rivalitate a carismelor cu siguranţă cedează în faţa lui Iurie Leancă! Nici Leancă n-a fost un premier emancipat în domenii cum ar fi combaterea corupţiei, spre exemplu. Gherman însă chiar va fi o simplă marionetă în mâna păpuşar(ului)ilor! Şi plus la aceasta, să-ţi „kidăneşti” în halul ăsta, fără vreo explicaţie clară, prim-vicepreşedintele de la partid, după ce-l anunţi în calitate de candidat la funcţia de premier şi-l foloseşti în calitate de locomotivă electorală?! Asta deja nu mai e pragmatism, dar cinism! Nu doar în faţa propriilor alegători, dar şi în faţa partenerilor europeni, pe care îi pomeneşte atât de des în discursurile oficiale Filat şi care nu odată şi-au exprimat sprijinul pentru Iurie Leancă.

După faza cu „G” premier ce mai putem comenta despre „B” şef la MAI?! Nimic! Totul devine explicabil şi logic. Regret doar că am menajat în campania electorală „partidele pro-europene”, apropos la rugămintea lui Iurie Leancă, pe care acesta a formulat-o la offline-ul din noiembrie. Ei, acum WHAT, mister Leancă? Ne îndreptăm ultimele speranţe spre emisarii europeni, care din nou trebuie să intervină pentru a trezi la realitate politicienii călcători pe greble de la Chişinău??? I-am văzut azi cam negri la faţă pe Filat şi Lupu după întrevederea de la Aeroport cu emisarii europeni. Poate că e un motiv de optimism pentru noi! Urmează probabil o noapte fierbinte de negocieri între partidele „pro-europene”, PLDM-PD-PL. Sper ca mâine dimineaţă să putem scoate ghilimelele… Cum a zis Mihai Ghimpu, Bonne chance, bonne alliance!

 

Veaceslav BALACCI

You may also like

Comments are closed.

By