Astăzi au venit după „PATRIA”, iar mâine vor veni după voi…

Politicieni, analişti şi experţi – despre adevăratul motiv pentru care partidul „PATRIA” a fost eliminat din cursa electoralăbc4496145_6458952

Este un caz fără precedent în istoria politică post-sovietică a Republicii Moldova, pe care îl discutăm cu cititorii noştri în fiecare ediţie a ziarului deja de două luni. Actuala guvernare, care s-a declarat democratică şi proeuropeană, a eliminat neîntemeiat din cursa electorală un partid cu mii de membri şi zeci de mii de susţinători. Mai mult, doi activişti ai partidului „PATRIA” se află astăzi după gratii, iar în locuinţele altor câţiva zeci de simpatizanţi au fost efectuate percheziţii. Avem, în continuare, o mulţime de întrebări.

De ce până prezent nu au fost prezentate probe concludente privind încălcările, care ar fi fost comise în campania electorală de partidul „PATRIA” şi personal de Usatîi? De ce activiştii – oameni simpli şi paşnici – au fost supuşi persecuţiilor poliţieneşti, metode care se aplică doar împotriva grupărilor criminale? Aceste metode corespund normelor democratice ?

La aceste întrebări au răspuns câţiva politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile din ţara noastră.

INSTANŢELE DE JUDECATĂ SUNT CONTROLATE DE STRUCTURILE CRIMINALE

Iurie Roşca, preşedinte de onoare al PPCD, ex-deputat în mai multe Legislaturi ale Republicii Moldova, fost vicepremier responsabil de structurile de forţă:

iurie-rosca- Am declarat în repetate rânduri că excluderea partidului „PATRIA” din cursa electorală nu a fost altceva decât o răfuială cu o forţă politică, care a avut şanse mari nu doar să acceadă în Parlament, ci şi să obţină un loc de frunte în Legislativ. Este absolut evident că acţiunile autorităţilor îndreptate spre partidul lui Usatîi nu au nicio tangenţă cu normele juridice sau financiare prevăzute de legislaţia electorală. Aceste acţiuni demonstrează încă o dată că Comisia Electorală Centrală şi instanţele de judecată din ţară sunt controlate de structurile criminale, care au venit la putere în 2009 şi au uzurpat puterea de stat prin alegerea ilegală a cetăţeanului Nicolae Timofti în calitate de preşedinte al ţării. Aşa că nu mă miră deloc acţiunile acestor domni.
Şi mai rău este faptul că răfuiala cu Usatîi şi partidul lui şi alte fărădelegi nu aveau să se întâmple dacă cei care controlează „jocul” politic, financiar şi mediatic din Moldova nu ar fi avut o susţinere atât de mare din partea stăpânilor lor occidentali. În perioada de până la 2009 – pe timpul lui Snegur, Lucinschi sau Voronin – eram obişnuiţi cu faptul că abuzul de putere antidemocratic era criticat dur de instituţiile internaţionale şi asta ne ajuta deseori să nu permitem politicienilor să comită încălcări ale legislaţiei. Astăzi, cu părere de rău, interesele geopolitice sunt mai importante decât respectarea normelor juridice într-un stat democratic.
Prin urmare, urmărim acum o situaţie fără precedent: membrii şi simpatizanţii unei formaţiuni cu acte în regulă sunt persecutaţi deşi nu au comis nicio infracţiune. Mai mult, susţinătorii lui Usatîi sunt băgaţi la puşcărie pentru nişte învinuiri absurde – ne propun să credem că un partid cu şanse mari de a accede în Parlament planifica să spun aşa să le dea la moacă unor poliţişti. Este amuzant.
Nu există dubii nici în privinţa faptului că este o încercare pur şi simplu de a speria oamenii, pentru a-i îndepărta de partidul „PATRIA”, pentru a înlătura cât mai mulţi susţinători ai acestei formaţiuni politice. Usatîi – liderul care declarat de nenumărate ori (apropo, la fel ca mine) despre necesitatea desfăşurării unor acţiuni judiciare şi de urmărire penală în cazul celor care au delapidat bugetul de stat şi celor care au privatizat ilegal activele de stat ş.a. Guvernarea a înţeles perfect că dacă la putere vor veni oameni ca Usatîi, funcţionarii care au încălcat legea nu vor putea decât să fugă sau să facă închisoare. Prin urmare, iată de ce avem această situaţie.
Pentru cetăţenii moldoveni care nu au pierdut încă bunul simţ şi onoarea există o singură concluzie: este necesar de a ne uni forţele pentru a ne apăra drepturile civile şi politice.

SOMNUL RAŢIUNII NAŞTE MONŞTRI

Victor Borşevici, om de ştiinţă, diplomat, fost Ambasador al Republicii Moldova în China

Victor_borsevici_noi- Cazul partidului „PATRIA” este cât se poate de clar pentru mine. Partidul lui Usatîi a fost exclus din cursa electorală în primul rând pentru că a dat peste cap toate planurile actorilor politici de la noi. Este interesant faptul că decizia de a elimina acest partid din procesul electoral a fost convenabilă aproape întregii clase politice din Moldova, indiferent de culoare şi ideologie. Subliniez – aproape tuturor.
Usatîi nu doar a stricat toate planurile şi calculele unora, ci a lansat neaşteptat, dacă vreţi, un nou stil politic. Evident că el, la fel ca toţi politicienii, nu a venit fără demagogie, dar pentru oamenii simpli care au obosit de realitatea dură în care trăiesc…Usatîi a creat o atmosferă de sărbătoare. El a obţinut foarte repede încrederea oamenilor prin stilul său unic şi deosebit de a vorbi, a adunat mulţi susţinători, ceea ce i-a enervat la culme pe oponenţii lui politici. Totodată trebuie menţionată şi situaţia social-politică din ţara noastră, care lasă de dorit. Din an în an diferiţi politicieni vin cu aceleaşi lozinci şi aceleaşi promisiuni deşarte, de care oamenii sunt sătui până în gât şi în care nu mai cred demult. Şi iată că a apărut un actor politic simpatic şi cu o viziune nouă. Consider că sondajele care creditau „PATRIA” cu rezultate bune la alegeri erau adevărate…
Nu mă miră faptul că autorităţile încearcă să împiedice activitatea acestui partid şi acestui politician. Ei au nevoie să demonstreze cu orice preţ, chiar şi post-factum, că partidul lui Usatîi nu a fost eliminat fără motiv din procesul electoral. Un bun prieten de-al meu, avocatul Pavel Midrigan, cunoaşte foarte bine situaţia acestui partid, a activiştilor „PATRIA” arestaţi, dar şi cazul lui Grigorciuc şi Amerberg. El susţine că aceste cauze penale sunt inventate şi nu există probe în niciunul dintre aceste dosare. Nici nu poate să existe, eu îl cunosc personal pe Nicolai Ţipovici şi vă asigur că nu este terorist…
Un lucru este foarte straniu în toată această situaţie…lipsa reacţiei din partea societăţii civile. Apatia, indiferenţa şi numărul mare de oameni care nu cred în ceea ce se întâmplă permite actualei guvernări să facă ceea ce face. Îmi este ruşine de societatea moldovenească. „Somnul raţiunii naşte monştri” şi-a numit una dintre lucrările sale Goya. Eu aş spune că somnul demnităţii naşte şi mai mari monştri. Toţi şi-au concentrat atenţia asupra „factorului geopolitic”, ba caută „mâna Moscovei”, ba „mâna Washingtonului”, dar cred că de fapt ar trebui să îşi caute bunul simţ şi onoarea. În caz contrar, astăzi au venit după „PATRIA”, iar mâine pot veni după voi…

JUDECĂTORII ŞI PROCURORII EXECUTĂ ORICE COMANDĂ POLITICĂ

Anatol Plugaru, ex-ministru al Securităţii Naţionale, deputat în primul Parlament:

plugaru- De la bun început Usatîi a comis o greşeală, care i-a devenit fatală. El a presupus că aşa numita guvernare „proeuropeană”, care a pierdut încrederea poporului, poate fi înlăturată de la putere prin căi democratice, dar s-a dovedit că nu este chiar aşa. Realitatea a arătat că această guvernare poate răspunde foarte dur la astfel de încercări, care sunt absolut legale şi cinstite, prin lansarea unui mecanism de represiuni, care este capabil să „distrugă” într-un timp foarte scurt oponenţii politici. Şi iată care sunt urmările acestui mecanism: Usatîi se află pe bună dreptate departe de hotarele ţării, „PATRIA” îşi pierde membrii şi susţinătorii, cărora le-au amintit într-un mod dur că au şi familii (să ne amintim drama Dumitriţei Moraru).
Cu părere de rău, există încă un factor care a influenţat negativ asupra situaţiei lui Usatîi. Aproape un milion de alegători moldoveni se află în străinătate. Este vorba despre cea mai activă şi capabilă categorie a populaţiei ţării noastre. O mare parte dintre aceşti cetăţeni au fost privaţi în mod deschis de dreptul la vot (şi deja din această cauză noul Parlament este nelegitim). Mai mult, aceşti cetăţeni ai ţării noastre pur şi simplu nu erau în ţară, când ar fi trebuit să se revolte şi să protesteze faţă de fărădelegile admise de autorităţi, nu doar asupra partidului „PATRIA”.
Nu avem dreptul să cerem oamenilor să devină eroi, dar anume această tăcere a oamenilor a dus la faptul că judecătorii şi procurorii sunt gata oricând să execute comenzi politice fără a răspunde în faţa societăţii. În aceste condiţii, ce şanse ar fi avut Usatîi?!

UN NUMĂR ŞOCANT DE MARE DE ALEGĂTORI VOR SĂ VADĂ ACESTE AUTORITĂŢI DUPĂ GRATII

Igor Boţan, analist politic, preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEP):

igor_botan_hotnews_md- Pentru început aş vrea să menţionez că partidul „PATRIA” a devenit indubitabil un fenomen sociologic în ţara noastră. Este un caz fără precedent în istoria post-sovietică a Republicii Moldova ca un partid să înregistreze un rezultat atât de mare în sondaje într-o perioadă de doar jumătate de an. Şi evident este meritul tânărului lider al partidului.
Usatîi a descoperit taina comunicării cu alegătorul moldovean pentru a-i obţine simpatia şi susţinerea. El a găsit stilul potrivit de a vorbi, intonaţia potrivită. El vorbea deschis despre lucruri simple şi clare. Şi la un moment dat autorităţile au înţeles că popularitatea lui Usatîi reflectă numărul mare de alegători (un număr şocant de mare) care îşi doresc să vadă aceste autorităţi după gratii…
Mai mult, fiind cetăţean moldovean şi având afaceri în Rusia, Usatîi a reuşit în ajun de alegeri să promoveze „legenda” despre gastarbeiterul moldovean care a reuşit să devină bogat, independent şi fericit prin eforturi proprii… El a nimerit direct în ţintă cu această istorie, având în vedere că ne aflăm într-o ţară în care o treime din populaţie munceşte în străinătate, iar jumătate din bugetul ţării se formează din transferurile moldovenilor aflaţi peste hotare. „Eu la fel ca şi voi, mi-am câştigat pâinea printre străini” – era mesajul lui Usatîi către alegători – „iar acum pe toţi aceşti politicieni hoţi din ţara noastră îi voi pune în portbagaj şi voi arunca în faţa Procuraturii Generale…”
În prezent marea majoritate a celor care se află la conducerea ţării au scopul de se îmbogăţi şi a-şi apăra interesele personale, iar apariţia unui om care declară destul de serios că îi va băga la puşcărie nu le este deloc convenabilă…
Astfel, i-au tăiat elanul foarte uşor. Banii câştigaţi de Usatîi în Rusia, aduşi în Moldova pe cale perfect legală şi folosiţi în scopuri electorale, au fost declaraţi drept „finanţare ilegală din străinătate”. Acest motiv şi încă alte câteva „păcate” inventate au servit drept „motiv” pentru excluderea partidului „PATRIA” din cursa electorală…
Este clar că Usatîi nu este chiar aşa modest şi deschis cum s-a prezentat în campania electorală, dar problema deja nu mai este doar în el sau în partidul pe care îl conduce. Până la această campanie electorală parlamentară, a opta la număr de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, ţara noastră era un exemplu de democraţie electorală. Deşi existau încălcări în procesul electoral, în mare parte alegerile erau cinstite, însă după decizia de excludere a partidului „PATRIA”, ţara noastră şi-a pierdut acest statut…

SESIZAREA MAI CĂTRE CEC ESTE ILEGALĂ

IMG_2911Valeriu Pleşca, ex-ministru al Apărării, fost procuror, candidat independent la funcţia de deputat în Parlament la alegerile din 30 noiembrie:

– În primul rând, partidul „PATRIA” a fost exclus după ce MAI a sesizat Comisia Electorală Centrală. Însă, potrivit legii, CEC poate fi sesizată cu privire la anumite încălcări doar de concurenţii electorali sau de reprezentanţii acestora la CEC şi nicidecum MAI nu poate depune o astfel de sesizare. În al doilea rând, procesul a fost atât de accelerat, încât partidul nici nu a avut posibilitatea să-şi expună poziţia şi să se apere.
În al treilea rând, abia după alegeri a fost depistată discrepanţa dintre datele recensământului desfăşurat în primăvara anului trecut şi datele privind numărul de alegători prezentat de CEC. Mai mult, iarăşi post-factum au fost depistate diferite încălcări comise de mai mulţi concurenţi electorali, dar pedepsit a fost doar partidul „PATRIA” şi atunci eu, la fel ca voi, aş vrea să aflu răspuns la întrebarea – de ce?…

Declaraţii la temă:

Ambasadorul SUA în Republica Moldova William H. Moser despre sistemul judiciar din ţara noastră (declaraţie oferită într-un interviu pentru europalibera.org):

Ambassador-William-Moser

– În urmă cu şase ani, mai exact, în 2009, am implementat Programul integrat de gestionare a dosarelor în judecătoriile din ţară, care permite atât înregistrarea audio a proceselor de judecată cât şi distribuirea aleatorie a dosarelor… Dar s-a zvonit că unii o fac pe gangsterii şi încearcă să distribuie dosarele unor anumiţi judecători, despre care oamenii cred că pot fi corupţi sau pot fi influenţaţi.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola (într-un interviu acordat pentru Radio Moldova):

tapiolla- A fost stabilit cadrul pentru un sistem nou de selectare, de numire a judecătorilor în funcţie şi transparentizarea acestei proceduri – un echilibru între criteriile cantitative şi calitative ale judecătorilor. Acest sistem ar trebui să creeze premisele necesare pentru un sistem de promovare a judecătorilor transparent şi bazat pe merite. Cu regret, s-a constatat că deocamdată acest sistem de evaluare pune anumite semne de întrebare, procesul de evaluare nu este în totalitate transparent şi nu se bazează pe unele rezultate exacte, ci rămân unele puncte neacoperite… Există interese înguste. Şi, deşi salariile judecătorilor au fost majorate – nu în măsura în care ele ar putea să înlocuiască alte surse de venit. Este nevoie de voinţă politică şi presiunea din partea cetăţenilor.

Pavel Antonov, “Moskovskii Komsomoleţ” în Moldova

You may also like

Comments are closed.

By